Stort sikkerhedsopbud efter optøjer i Frankrig

Indenrigsminister Manuel Valls fortalte søndag fransk radio, at han vil opretholde en »betydelig polititilstedeværelse, indtil varig ro genoprettes« i og omkring forstadsbyen Trappes, der ligger sydvest for Paris.

Politiet anholdt fire personer i området tidligt søndag morgen, da de blev beskudt, og uromagere afbrændte omkring 20 biler i Trappes og omkringliggende områder.

Aftenen inden var omkring 250 unge samlet i Trappes, hvor de kastede sten på politiet, der svarede igen med tåregas.

En 14-årig dreng fik en alvorlig øjenskade som følge af sammenstødene, og adskillige politibetjente blev såret, skriver nyhedsbureauet.

Urolighederne i området er blusset op efter en episode torsdag, hvor en politibetjent stoppede en kvinde, der bar slør. Kvindens mand angreb og forsøgte angiveligt at kvæle politibetjenten.

Muslimske grupper har efterfølgende beskyldt politiet for provokation.

Indenrigsminister Manuel Valls tvivler ikke »et sekund« på, at politiet har handlet respektfuldt over for kvinden, siger han ifølge Le Monde.

»Det er uacceptabelt, at en person ønsker at undgå kontrol, og værre er, at angribe politiet,« siger indenrigsministeren, der desuden understreger, hvad han ofte har sagt før, nemlig at »det slør, der benægter selve kvindens identitet, intet har at gøre i det offentlige rum,« skriver Le Monde.

I Frankrig har det siden april 2011 været ulovligt at være fuldt tilsløret, hvilket har oprørt mange i landets muslimske befolkning.

Overtrædelser straffes med bøde på op til 150 euro, hvilket svarer til omkring 1.100 danske kroner, eller med obligatorisk statsborgerskabsuddannelse, skriver AFP.

Ifølge myndighederne blev omkring 300 kvinder taget for at bryde den omstridte tørklædelov i det første år, loven var i kraft.

Lignende uroligheder opstod sidste måned, da myndighederne standsede en 25-årig kvinde, som var fuldt tilsløret, i byen Argenteuil, en forstad nordvest for Paris. Her samledes en vred menneskemængde, og politiet affyrede tåregas og gummikugler for at sprede dem.

Dagens Gossip