Straffesag blev væk hos politiet - anklager beklager

Skrevet af admin

04/08/2014

Mest læste i dag

En mekaniker får formentlig en reduceret straf, fordi sagen imod ham om sprit- og hashkørsel i København blev væk hos politiet.

Det er efterhånden tre år og ni måneder siden, at han blev stoppet af en patrulje og bedt om at blæse i et alkometer.

Men først mandag har tre dommere i Østre Landsret fået præsenteret sagen.

- Det er utrolig beklageligt, at vi først står her i dag, siger senioranklager Vibeke Uldal mandag i landsretten.

Bilisten blev i januar 2012 dømt af Retten på Frederiksberg. Han blev frakendt kørekortet ubetinget i tre år og seks måneder og idømt en bøde på 15.500 kroner.

Den 33-årige ankede til landsretten for at få en mildere straf, men sagens papirer forsvandt hos politiet. Først efter mange rykkere og med stor forsinkelse er det lykkedes at få sagen indbragt for landsretten.

- Vi står i en lidt speciel situation på grund af den skæbne, sagen har lidt, konstaterer Vibeke Uldal.

For dommerne har hun mandag gennemgået andre tilfælde, hvor færdselssager er trukket urimeligt længe ud, og hvor sanktionen derfor er mildnet.

Men problemet er ikke kun den alt for lange sagsbehandlingstid.

Også den oprindelige politirapport om standsningen af mekanikeren er blevet slettet i politiets systemer.

Helt systematisk har politiet nemlig i flere år slettet politirapporter i it-systemet. Den automatiske sletning ophørte dog i 2013.

Sletningen betyder, at hverken dommere, anklager eller forsvarer kan læse, hvad betjentene noterede om sagen tidligt om morgenen 4. december 2010.

Kun forsiden af rapporten er bevaret. Her står, at mekanikerens pust i alkometeret viste en promille på 1,08. I en senere erklæring om blodprøven hedder det, at promillen var en hel del højere - nemlig 1,26.

To dage efter anholdelsen modtog Retskemisk Afdeling en blodprøve med henblik på test af narkotika. Det mærkværdige er, at specialisterne først efter fem måneder modtog en blodprøve med henblik på test af alkohol.

- Det er ganske mystisk, noterer mekanikerens forsvarer, Andro Vrlic. De manglende papirer og de dunkle punkter bør have en konsekvens, mener han.

- Overordnet er det anklagemyndighedens pligt at opbevare sagens akter på en sikker måde. Og det må falde ud til den tiltaltes fordel, når der er rejst berettiget tvivl om beviserne, siger han.

Landsretten afsiger dom på fredag.

/ritzau/