Strammere krav til banker på vej

Finanstilsynet går nu i direkte infight med bankerne.

Det sker, når tilsynet inden længe sender en vejledning i høring, som præciserer, hvornår og hvordan bankerne skal nedskrive på såkaldt svage kunder, skriver Jyllands-Posten.

I praksis lægges der op til en yderligere stramning, lyder kritikken fra bankerne.

Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af Finanstilsynets vejledning, som indtil nu kun er blevet set af en lille, lukket kreds af folk i et udvalg nedsat af tilsynet.

- Vejledningen ser ud til at stramme skruen og indsnævre rammerne yderligere i forhold til, hvad der gælder for andre europæiske banker, siger Henrik Barner Christiansen, partner og statsautoriseret revisor i KPMG, til avisen.

Dansk Folkeparti kalder det "dybt bekymrende" og kræver nu en redegørelse fra erhvervsministeren:

- Jeg oplever allerede nu, at selv udlån til sunde virksomheder halter, og kreditgivningen er blevet betydeligt fordyret med de skærpede krav, som vi allerede har indført, skriver erhvervsordfører Hans Kristian Skibby i en pressemeddelelse.

Vejledningen vil uddybe en regnskabsbekendtgørelse, som så dagens lys for snart et år siden. Allerede dengang blev bankerne lagt i stramme tøjler, fordi det blev indskærpet, at de skulle benytte en forsigtig tilgang i stedet for en neutral tilgang.

KPMG-revisoren, der har løbende kontakt med udenlandske kolleger og virksomheder, er ikke stødt på andre europæiske lande, hvor man har strammet regnskabsaflæggelsen på den måde.

Dansk Erhverv frygter, at stramningerne vil koste vækst og arbejdspladser, og direktør Christian T. Ingemann opfordrer Finanstilsynet til at følge resten af Europa i stedet for at køre et dansk "soloshow".

Ingen banker vil kommentere den nye praksis, som tilsynet lægger op til, fordi de ikke vil lægge sig ud med den magtfulde myndighed.

Men meldingen uden for citat er klar: Lysten til at låne penge ud til bestemte erhverv og privatkunder bliver mindre.

/ritzau/

Dagens Gossip