Strammere slagte-regler rammer religiøs mikro-minoritet

Og dér kolliderer mandæismen med det moderne Danmark:

For at få lov til at slagte dyr uden bedøvelse skal man opfylde en række krav og samtidig anmelde slagtningen til Fødevarestyrelsen. Men kun én religiøs minoritet har anmodet om lov, og påfaldende nok er det hverken muslimerne eller jøderne – men mandæerne.

Det viser en aktindsigt, som Berlingske har fået. I henvendelsen til Fødevarestyrelsen skriver en person fra trossamfundet:

»Ligesom islam og jødedommen er det ifølge den mandæiske religion ikke tilladt at slagte bedøvede dyr. Vi ønsker derfor at ansøge om tilladelse til slagtning og aflivning af dyr uden forudgående bedøvelse.«

Den Mandæiske Mandea, som trossamfundet kalder sig, forklarer videre, at slagtningerne skal dække mandæernes kødbehov både i- og uden for Danmark.

Afsenderen på ansøgningen er Issam Al-Zuhairy, som er præst i Den Mandæiske Mandea. Over for Berlingske forklarer han, at det afgørende for mandæerne, at slagtedyret er nyvasket, slagtet i hånden og helt uden kemikalier i kroppen.

»Vi skal følge vores gamle, gamle traditioner. Og hvis man har vores religion, overholder man det. Af samme grund spiser jeg overhovedet ikke dyr,« siger Issam Al-Zuhairy.

Skal man ikke tage hensyn til den smerte, som man påfører dyret ved at slagte uden bedøvelse?

»Vores religion bestemmer, hvordan vi skal slagte,« siger han.

Men endnu inden mandæerne har fået svar fra Fødevarestyrelsen, vil fødevareminister Karen Hækkerup (S) helt fjerne muligheden for slagtning uden bedøvelse:

»Jeg har bedt mit ministerium om at se på reglerne, for jeg vil ikke have, at man kan slagte dyr uden forudgående bedøvelse,« siger ministeren til Berlingske.

At den nye fødevareminister fjerner et problem, som foreløbig kun er teoretisk, skal ses i kontekst af sommerens debat om halal-slagtet kød. Den blæste kraftigt op, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i denne uge gik ud med et forsvar for frikadeller og flæskesteg.

Ligesom statsministeren ønsker Karen Hækkerup også, at slagterier skal markere om, kød er halal-slagtet eller ej. Præcis det samme afviste daværende fødevareminister, Mette Gjerskov (S), for 14 dage siden. Både Venstre og Enhedslisten støtter et totalt forbud. Det samme gør interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.

For mandæerne er det en dårlig nyhed i en lang strøm af skrækkelige nyheder.

Mandæismen er en af verdens ældste religioner, men de anslåede 80.000 mandæere er truet som religiøs, etnisk og sproglig gruppe.

I det nuværende Irak, hvor mandæismen kan spores tilbage til det andet århundrede, levede der ifølge FN’s Højkommisariat for Flygtninge (UNHCR) 30.000 mandæere i 2003, inden forfølgelsen af dem for alvor blev indledt. I dag lever der anslået 5.000 i samme land. Trossamfundet er spredt ud over hele verden, men har spinkel mulighed for befolkningsvækst.

Det er ikke muligt at konvertere til mandæisme, og mandæerne missionerer ikke. Hvis en mandæe gifter sig uden for trosretningen, betragtes parrets børn ikke som mandæere. Johannes Døberen har stor betydning for mandæerne, som bliver døbt igen og igen. I Danmark er det tidligere sket i Gudenåen, men nu foregår det i mandæernes kirke i Løgstør.

Mandæernes verdensbillede består af tre lag: Den jordiske verden, en øvre lysverden og en mørk underverden. Centralt i religionen er det, at sjælen har sit sande hjem i lysets verden, som mennesket skal stræbe efter at vende tilbage til.

»Derfor håber vi fortsat, at vi får lov til at slagte på vores måde,« siger Issam Al-Zuhairy.

Dagens Gossip