Strategi om udlandsophold vil øge brugerbetaling for studerende

Udmeldingen kommer i kølvandet på regeringens nye internationaliseringsstrategi, der har som et mål, at halvdelen af alle studerende på videregående uddannelser skal udenlands i deres studietid.

»Den aggressive politiske målsætning om, at 50 procent skal rejse ud, vil ifølge vores beregninger føre til en fordobling i antallet af studerende, der vil opleve brugerbetaling i forbindelse med deres uddannelse,« siger Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Han sætter ifølge Information spørgsmålstegn ved, hvor frivilligt det reelt bliver for de studerende at rejse udenlands og foreslår at lave en følgegruppe, som kan holde øje med brugerbetalingens omfang.

Ifølge formanden for Danske Universiteter, Jens Oddershede, er de studerendes bekymring for øget brugerbetaling berettiget, da en del udvekslingssteder er svære at komme ind på, hvis de studerende ikke lægger ekstra penge.

Camilla Hutters, der er souschef på Center for Ungdomsforskning, påpeger en risiko for yderligere pres på de studerende, da der ifølge hende vil være mange, »der på grund af økonomi eller familie ikke har den mulighed,« siger hun.

Ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard (R) sikrer internationaliseringsplanen de studerende ved blandt andet at gøre det muligt at låne op mod 100.000 kroner til studieafgifter i udlandet.

»Vi har ikke nogen ambitioner om mere brugerbetaling på uddannelse, og der er ikke en eneste studerende, der bliver tvunget til noget,« siger han til Information.

Dagens Gossip