Strid om »forlig« kontra »aftale« bremser kontanthjælpsreform

Det er meldingen fra Venstres finansordfører, Peter Christensen (V), der oplyser, at man er klar til at acceptere indholdet i den aftale, som regeringen og oppositionen har forhandlet på plads. Men der bliver bare ikke tale om et forlig.

»Vi vil gerne hjælpe regeringen med at få sin kontanthjælpsreform igennem, men vi kan selvfølgelig ikke acceptere, at regeringen skal bestemme, hvad vi skal kunne gøre efter et valg,« siger Peter Christensen.

Kontanthjælpsreformen samt en SU-reform er med at finansiere den omfattende vækstplan, som regeringen ligeledes forsøger at få på plads, og derfor er reformen på kontanthjælpsområdet vigtig for de videre forhandlinger.

Det er blandt andet kontanthjælpsloftet i den nuværende aftale, der holder Venstre fra at indgå forlig,

»Regeringen, da den kom til, har startet med at gøre det mindre attraktivt at gå fra kontanthjælp i arbejde ved blandt andet at afskaffe kontanthjælpsloftet. Vi kommer ikke igennem med i de her forhandlinger at få gennemført vores gamle politik. Til gengæld vil vi kunne stå frit for at gennemføre det, der er vores politik, efter et valg, hvis vi kan få flertal for det,« siger Peter Christensen.

Spørgsmål: Men I kan vel også vælge at opsige et forlig senere?

»Man kan opsige før et valg, men vi spiller med åbne kort. At lave en aftale nu, som vi ved, vi vil opsige før et valg, er noget pjat. Derfor har vi sagt, at regeringen, der i øvrigt ikke har sit parlamentariske grundlag på plads, dem hjælper vi med at få kontanthjælpsreformen igennem. Men grænsen går altså der, hvor regeringen bestemmer, hvad vi skal gøre efter et valg.«

Spørgsmål: Men hvorfor så overhovedet være med i aftale, hvis I alligevel vil ændre den?

»Mange af de grundlæggende ting i reformen ønsker vi ikke at lave om, men forligsbindingerne gør, at det vil binde os på vores egen politik. Grundlæggende handler det om, at regeringen kan få sin aftale hjem. Det kan den nu. Vi er klar, aftaleteksten er på plads, men vi siger blot, at regeringen ikke skal kunne binde os efter et valg,« siger finansordføreren.

Ifølge Peter Christensen er der endnu ikke afsat tid til nye forhandlingerne onsdag. Det er dog forventningen, at parterne sætter sig sammen.

Dagens Gossip