Strid om græsk gældslettelse truer udbetaling af nye lån

Skrevet af admin

24/05/2016

Dagens topnyheder

Eurolandene skal diskutere udbetaling af nye lån til Grækenland fra sidste års redningspakke og samtidig forsøge at nå til enighed om en græsk gældslettelse for at forhindre Den Internationale Valutafond i at droppe sin støtte til redningsplanen.

Det er tirsdag målet for endnu et svært møde i eurogruppen, der består af eurolandenes finansministre.

Formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, siger, at han håber på fuld enighed mellem institutionerne, så "vi kan komme videre" med den græske redningsplan.

- Det er ikke en mulighed at gå videre uden Valutafonden, siger Jeroen Dijsselbloem tirsdag før starten på mødet i Bruxelles.

Han siger dog samtidig, at der ikke kan blive tale om at eftergive Grækenland gæld, for det er der ikke opbakning til blandt eurolandene, hvor ikke mindst Tyskland stritter imod.

- Det vi kan se på, er den årlige gældsbyrde. Kan Grækenland betale sin gæld hvert år? Hvis ikke, så er vi klar til at hjælpe dem i de kommende år og fjerne nogle af de problemer, siger Dijsselbloem.

Grækenland har sat en spurt ind og vedtaget nye besparelser og skatteforhøjelser for at sikre opbakning til udbetaling af op imod 11 milliarder euro (82,5 milliarder kroner) fra redningsplanen, der i alt har en låneramme på 86 milliarder euro (645 milliarder kroner).

- Jeg mener, at Grækenland har gjort et stort stykke arbejde siden sidste sommer og i de sidste par uger med at få reformer og svære tiltag gennem parlamentet, siger Dijsselbloem.

Han siger samtidig, at "der er grund til at se på gældslettelse, fordi gælden er meget stor, og der vil opstå nogle problemer i fremtiden".

- Hvor store de problemer er, hvordan vi kan håndtere dem, og hvornår vi kan håndtere dem, det handler det om (på mødet, red.) i dag, siger Dijsselbloem.

Op til mødet i Bruxelles har Valutafonden offentliggjort en ny rapport, der viser, at Grækenland ubetinget har brug for gældslettelse for at komme på fode igen.

Samtidig anbefaler Valutafonden, at renten på den græske gæld ikke overstiger 1,5 procent, og at Grækenland ikke skal begynde at betale af på gælden før i 2040.

/ritzau/