Strid om penge bremser patientbøder

Selv om der er et stærkt ønske i regeringen om at indføre sanktioner over for patienterne, er en række planlagte, meget omdiskuterede forsøgsprojekter strandet på grund af en strid mellem Sundhedsministeriet og regionerne om, hvem der skal betale for en evaluering af dem. En udgift på i omegnen af én million kroner.

Fire afdelinger på sygehuse i Jylland og på Fyn blev ellers for over et år siden udpeget til at lægge patienter til en ordning, hvor de skal betale cirka 500 kr. i gebyr, hvis de ikke dukker op og dermed både spilder lægens tid og sundhedsvæsenets penge.

Men projekterne er ikke kommet i gang endnu, og intet tyder på, at det sker foreløbig, om nogensinde, vurderer kilder tæt på processen.

»Det er vigtigt, at man får lavet et set-up, hvor man kan måle effekten og værdien af gebyrerne, så man kan afveje for og imod i forhold til, om ordningen skal gøres landsdækkende. Det er regeringen, der har ønsket forsøgsprojekterne, og derfor bør ministeriet betale for at indsamle viden og forske i effekten. Det vil være helt urimeligt, hvis vi skal finansiere det i regionerne,« siger næstformand i Danske Regioner Carl Holst (V), der også er regionsformand i Region Syddanmark, hvor ét af forsøgsprojekterne skulle være foregået.

Muligheden for at indføre gebyrer ved udeblivelser har eksisteret i lovgivningen siden 2004. Men stærk modstand blandt fagfolk, patientorganisationer og regionspolitikere har betydet, at ingen regioner hidtil har ønsket at gøre brug af den.

Vurderingen har været, at omkostningerne ved at administrere ordningen ville være for store, og at det også ville være urimeligt at kræve gebyrer fra udeblevne patienter, når sygehusene selv jævnligt må aflyse behandlinger på grund af sygdom blandt personalet eller akut aktivitet som følge af for eksempel trafikuheld.

Desuden har der været frygt for, at en bødeordning ville have social slagside og især ramme udsatte borgere med sociale og psykiske problemer, som kan have svært ved at overholde aftaler.

Men såvel SRSF-regeringen som den tidligere VK-regering har presset hårdt på for at få regionerne til at lave forsøg med gebyrordninger. Den tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V) fik det ind i økonomiaftalen med regionerne i foråret 2011, og SRSF-regeringen skrev direkte i sit regeringsgrundlag, at man fandt det rimeligt af opkræve gebyrer.

Det skete med det argument, at det »er spild af personalets tid, dyr teknologi og operationsstuer, når patienter bliver væk fra deres aftaler«, samt at det forhindrer andre patienter i at komme tidligere til. Gebyrer skulle desuden kædes sammen med øget brug af SMS-påmindelser til patienterne om deres aftaler, som stadig flere sygehuse er ved at tage i brug.

To regioner, Region Midtjylland og Region Syddanmark, gik nølende – og med modstand fra SF-medlemmer i Region Syddanmark – med til at udføre en række forsøgsprojekter. I april-maj sidste år udpegede de to regioner fire afdelinger til at medvirke: Rygcentret i Middelfart, ernæringsenheden på Regionshospitalet i Holstebro, ortopædkirurgisk afdeling i Viborg og radiologisk sektion i Silkeborg.

Siden har der været langstrakte diskussioner mellem Sundhedsministeriet og Danske Regioner om, hvordan projekterne skulle tilrettelægges, hvilket har vist sig at være ganske kompliceret. Skal nogen patienter for eksempel undtages, og hvor langt skal man gå for at få pengene ind, hvis folk lader være med at betale?

Sammen med uenigheden om hvem der skal betale for en evaluering, har det blokeret for at få projekterne i gang.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) bekræfter, at der er »lidt tovtrækkeri om, hvordan vi skal evaluere forsøgsprojekterne med gebyrer«.

»Men vi arbejder på at finde en løsning, så vi kan få sat gang i forsøgsprojekterne, der skal gøre os klogere på, om vi kan få færre patienter til at udeblive fra operationer og ambulante undersøgelser, hvis de skal betale et gebyr for ikke at møde op på sygehusene,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip