Strittende motiver har præget krigen i Afghanistan

Det har været en udfordring på én gang at forsøge at vinde den afghanske befolknings tillid og at slå ihjel for at bekæmpe terrorister i Afghanistan.

De forskellige lande i koalitionen har haft forskellige mål med deres indsats. Det kan være en del af forklaringen på, at krigen i landet ikke har været en ubetinget succes.

Vurderingen kommer fra seniorforsker Louise Riis Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier. Hun er en af hovedkræfterne bag en ny, samlet rapport om krigsindsatsen i Afghanistan.

- Amerikanerne var der groft sagt for at bekæmpe international terrorisme. Det var deres væsentligste motiv for at være i Afghanistan, siger Louise Riis Andersen.

- Mange af de andre aktører var der dels for at vise amerikanerne, at de var loyale allierede. Men også fordi de havde ambitioner om at gøre Afghanistan til et bedre sted at være for befolkningen og til et mere stabilt land i regionen.

- De havde et ønske om grundlæggende at forandre det afghanske samfund.

Bekæmpelse af fattigdom, fremme af demokrati og opbygning af den afghanske stat er nogle af de mål, som de deltagende lande har haft. Etablering af offentlige systemer og bekæmpelse af terror og narkotika er eksempler på andre projekter.

- Hver for sig er målsætningerne fornuftige. Men hovedproblemet har været, at de ikke samlet set peger i samme retning, siger Louise Riis Andersen.

- Det kan være svært at få tingene til at harmonere, når man på den ene side - som et led i terrorbekæmpelse - slår mennesker ihjel. Mennesker, som er en del af den befolkning, hvis tillid man på den anden side forsøger at vinde, siger hun.

Den nye rapport om indsatsen i Afghanistan indeholder tre delrapporter, som sætter spørgsmålstegn ved, hvad Danmark har fået ud af den 14 år lange krigsindsats.

Konklusionen er blandt andet, at Afghanistan stadig er en meget skrøbelig stat, og at befolkningens tillid til staten mangler.

Louise Riis Andersens fokus i rapporten er på samarbejdet mellem parterne i den militære og civile indsats i landet.

/ritzau/

Dagens Gossip