Studenter får smæk til eksamen

Når karakterbladet med resultaterne fra de skriftlige eksaminer lander hos landets kommende studenter, så vil de fleste elever opleve, at deres eksamenskarakterer ligger et pænt stykke under årskaraktererne. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I de seneste tre år har landsgennemsnittet ligget på 6,7 for de skriftlige årskarakterer, men på kun 6 til eksamen. Det fremgår ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten af en ny opgørelse fra Momentum, der er Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev.

Faldet skyldes blandt andet, at mange elever ikke selv laver opgaver løbende, og at de til eksamen er på egen hånd. Og så rammer karakterhammeren, mener rektor Kirsten Jensen fra Hvidovre Gymnasium, hvor faldet er på knap to karakterpoint – fra 5,6 i årskarakter til 3,7 ved eksamen.

»Vi har haft alvorlige problemer med snyd. Nogle henter opgaver fra internettet, og andre får deres familie til at skrive dele af deres opgaver,« siger Kirsten Jensen til avisen.

En del elever mangler ganske enkelt forståelse for, at man ikke må kopiere ting fra internettet ind i sin opgave, mener Jens Boe Nielsen, der er formand for rektorforeningen.

Desuden kan det spille en rolle, at læreren kender sine elever, og at lærere i tvivlsspørgsmål kan være tilbøjelig til at give en højere karakter.

»Men når det er to fremmede censorer, er der kold og kynisk afregning,« siger Jens Boe Nielsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge Danske Gymnasieelevers Sammenslutning skyldes karakterfaldet eksamensformen.

»Vi bruger tre år på at lære at gøre tingene på én måde, og så kommer man til eksamen, og her foregår det på en anden måde,« siger Malene Nyborg Madsen, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Dagens Gossip