Studenterprojekt når Jorden rundt på 100 minutter

Rent fysisk er den ikke så stor, AAUSAT 3-satellitten, som omkring 100 studerende fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer gennem de seneste fem år har lagt tusindvis af arbejdstimer i. Den måler såmænd kun cirka 10 x 10 x 10 cm og vejer knapt et kilo. Mandag d. 25. februar klokken 13.22 (dansk tid) bliver den sendt ud i rummet ved hjælp af en raket, som den indiske rumfartsorganisation ISRO opsender fra Chennai i Indien.

Store muligheder
Den beskedne fysiske størrelse til trods rummer satellitten store muligheder for Søfartsstyrelsen, som samarbejder med Aalborg Universitet om projektet. Med satellitten får Søfartsstyrelsen nemlig mulighed for at øge sejladssikkerheden, da satellitten giver forbedret overvågning af farvandet omkring Grønland. Alle kommercielle skibe skal være udstyret med en såkaldt transponder, der med AIS (Automatic Identification System) sender signaler om skibets position og fart, så andre skibe og myndighederne kan holde øje med skibenes færden. Jordens krumning gør imidlertid, at masterne, som opfanger signalerne, højst kan opfange signaler fra skibe, der er 50-70 kilometer væk, men det problem håber Søfartsstyrelsen at eliminere med den nye satellit.

- Den primære grund til, at Søfartsstyrelsen samarbejder med Aalborg Universitet om AAUSAT3-projektet er, at vi gerne vil udforske mulighederne for, hvordan vi gennem bedre informationer på skibene kan forbedre sejladssikkerheden i Arktis, hvor der er en voksende sejladsaktivitet i disse år på grund af isens afsmeltning, siger kontorchef i Søfartsstyrelsen, Ómar Frits Eriksson.
 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip