Studerende trækker et større læs i staten

Skrevet af admin

21/03/2013
Den øgede efterspørgsel på studentermedhjælpere i staten falder sammen med, at der i de seneste år er gennemført store fyringsrunder af medarbejdere på de samme arbejdspladser.Samlet set er antallet af faste medarbejdere kun steget med fire procent i samme årrække, og det støder fagforeningen for jurister og økonomer, DJØF.»Det er jo en voldsom stigning i antallet af studiejob. Det, der er påfaldende, er, at det falder sammen med, at der samtidig har været store nedskæringer inden for staten,« siger formanden for DJØFs overenskomstforening, Lars Qvistgaard, til Politiken.»Det kan godt give anledning til bekymring for, at der åbenbart er nogle arbejdsgivere, der spekulerer i at tage nogle studerende ind til en lavere pris frem for at prioritere de opgaver, som de vil have lavet. Og det er simpelthen helt forkert«, tilføjer Lars Qvistgaard.Reelt lapper ministerierne huller efter de afskedigede medarbejdere med studerendes arbejdskraft, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Studentermedhjælperne er ikke længere medhjælpere:»Studentermedhjælperne erstatter så at sige medarbejdere i nogle kernefunktioner. Men det er uuddannet arbejdskraft, vi har med at gøre. De kan ikke træffe de rigtige afgørelser, og det fører til dårligere service og sagsafgørelser og dårligere offentlige institutioner. Derfor burde politikerne interessere sig for, om det er den rigtige måde at løse det offentliges problemer på«, siger han til Politiken.Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser, at de studerende skal kompensere for medarbejdere i staten, der primært blev afskediget i 2011 og 2012 som led i regeringens plan »Effektiv administration«.Mellem 2008 og 2009 var stigningen i studiejob på 82 årsværk, men fra 2011 til 2012 var den på 67.»Jeg køber ikke jeres præmis. Der er intet belæg for at se en sammenhæng med ’Effektiv administration<saxo:ch value="226 128 153"/>. Og jeg vil gerne slå fast, at jeg som finansminister hverken kan eller vil blande mig i, hvordan man i det enkelte ministerium eller institution sammensætter sit personale«, siger finansministeren til Politiken.

Mest læste i dag

Den øgede efterspørgsel på studentermedhjælpere i staten falder sammen med, at der i de seneste år er gennemført store fyringsrunder af medarbejdere på de samme arbejdspladser.

Samlet set er antallet af faste medarbejdere kun steget med fire procent i samme årrække, og det støder fagforeningen for jurister og økonomer, DJØF.

»Det er jo en voldsom stigning i antallet af studiejob. Det, der er påfaldende, er, at det falder sammen med, at der samtidig har været store nedskæringer inden for staten,« siger formanden for DJØFs overenskomstforening, Lars Qvistgaard, til Politiken.

»Det kan godt give anledning til bekymring for, at der åbenbart er nogle arbejdsgivere, der spekulerer i at tage nogle studerende ind til en lavere pris frem for at prioritere de opgaver, som de vil have lavet. Og det er simpelthen helt forkert«, tilføjer Lars Qvistgaard.

Reelt lapper ministerierne huller efter de afskedigede medarbejdere med studerendes arbejdskraft, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Studentermedhjælperne er ikke længere medhjælpere:

»Studentermedhjælperne erstatter så at sige medarbejdere i nogle kernefunktioner. Men det er uuddannet arbejdskraft, vi har med at gøre. De kan ikke træffe de rigtige afgørelser, og det fører til dårligere service og sagsafgørelser og dårligere offentlige institutioner. Derfor burde politikerne interessere sig for, om det er den rigtige måde at løse det offentliges problemer på«, siger han til Politiken.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser, at de studerende skal kompensere for medarbejdere i staten, der primært blev afskediget i 2011 og 2012 som led i regeringens plan »Effektiv administration«.

Mellem 2008 og 2009 var stigningen i studiejob på 82 årsværk, men fra 2011 til 2012 var den på 67.

»Jeg køber ikke jeres præmis. Der er intet belæg for at se en sammenhæng med ’Effektiv administration<saxo:ch value="226 128 153"/>. Og jeg vil gerne slå fast, at jeg som finansminister hverken kan eller vil blande mig i, hvordan man i det enkelte ministerium eller institution sammensætter sit personale«, siger finansministeren til Politiken.