Studerende: Universitets skrappe karakterkrav er elitært

Skrevet af admin

06/03/2014

Mest læste i dag

Motiverede studerende vil blive afskåret fra at læse deres drømmeuddannelse, når Københavns Universitet fra 2017 vil indføre et karakterkrav, der betyder, at de unge skal have et gennemsnit på mindst seks fra deres gymnasiale uddannelse.

Og universitetet burde i stedet for karakterkrav sørge for at løfte kvaliteten af uddannelserne, mener formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard.

- KU's krav vil komme til at betyde, at studerende, der er super motiverede for at blive dygtige matematikere eller kemikere, men som havde svært ved idræt, samfundsfag og oldtidskundskab i gymnasiet nu vil blive udelukket.

- Det er fuldstændig hovedløst, at en tilfældigt karakter skal være en barriere, der udelukker motiverede unge fra at tage en uddannelse, siger Jakob Ruggaard.

Formanden understreger samtidig, at seks i gennemsnit er en høj karakter på 12-trins skalaen - og at karakteren ligger langt over dumpegrænsen på 02.

- I stedet for at gå denne her elitære vej, skal der satses massivt på at udvikle moderne universitetsuddannelser, hvor alle uanset baggrund og antallet af bogreoler hos ens forældre kan blive uddannede på højeste internationale niveau, mener han.

Jakob Ruggaard siger, at Københavns Universitet i forvejen ikke er gode til at uddanne studerende, hvis forældre ikke har en lang uddannelsesbaggrund, og at et højere karakterkrav vil gøre dette endnu sværere.

11 procent af de studerende, som blev optaget på Københavns Universitet sidste år, havde et gennemsnit, der var lavere end seks.

Alligevel forventer universitetet, at det nye krav ikke vil medføre mindre optag, siger prorektor Lykke Friis til Jyllands-Posten.

/ritzau/