Studie: Antidepressiv medicin virker ikke på børn og unge

De fleste antidepressive lægemidler er uden effekt for børn og teenagere, der lider af svær depression. Nogle af dem kan tilmed være farlige.

Det konstaterer forskere torsdag i det ansete medicinske tidsskrift The Lancet efter at have gennemført det mest omfattende sammenlignende studie nogensinde af virkningen af antidepressiv medicin til børn og unge.

Ud af 14 testede præparater var der blot ét, der viste sig mere effektiv mod depression, end den placebo-medicin som en testgruppe af forsøgsdeltagere blev givet.

- Vi anbefaler, at børn og unge, som tager antidepressiver, skal overvåges mere omhyggeligt, uanset hvilken type medicin de får, og frem for alt i begyndelsen af behandlingen, siger professor og medforfatter Peng Xie fra Chongqing Medical University i The Lancet ifølge nyhedsbureauet TT.

Mens kun ét lægemiddel med stoffet fluoxetine har gavnlig effekt for børn og unge, er et andet, venlafaxine, decideret skadeligt ifølge forskerne og øger risikoen for, at børn og unge forsøger at begå selvmord.

Forskerne, der også kommer fra Oxford University i England, har i alt samlet resultater fra 34 tidligere kliniske forsøg med i alt 5260 deltagere i alderen 9 til 18 år.

Læs også: Ny forskning: Anti-depressiv medicin fordobler børns risiko for selvmord

Omkring tre procent af børn mellem 6 og 12 år bliver ramt af alvorlig depression. Det samme gælder cirka seks procent af teenagere mellem 13 og 18 år, skriver nyhedsbureauet AFP.

Et multinationalt studie viste for nylig, at antallet af danske børn og unge, der får udskrevet antidepressiv medicin, er steget med 60 procent på syv år.

Det er en langt større stigning end i England, Holland, Tyskland og USA, som der blev sammenlignet med i studiet.

11.774 ud af i alt 1.203.817 danske børn og unge fik i 2012 udskrevet antidepressive lægemidler.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip