Studie: Mænd har bedre stedsans end kvinder

Forskningen har talt: Mænd er bedre til at finde vej end kvinder.

Det er i hvert fald konklusionen på et mindre studie udført af forskere i Norge.

De har fundet frem til, at mænd benytter sig af flere genveje, orienterer sig mere efter verdenshjørnerne og i det hele taget bruger en anden del af hjernen end kvinder, når de skal finde rundt.

- Vores forsøg viser, at stedsansen hos de mandlige deltagere er bedre. De finder slet og ret hurtigere frem, siger Carl Pintzka, der er læge og i gang med at lave doktorafhandling hos Institutt for Nevrovitenskap ved universitetet NTNU, til VG.

Han forsker i, hvordan hjernen fungerer forskelligt hos mænd og kvinder. Hos kvinderne er problemet i forhold til at finde vej, at de generelt foretrækker at orientere sig efter pejlemærker på en rute.

- Det at bruge verdenshjørnerne er en mere fleksibel strategi. Målet findes hurtigere, fordi strategien er mindre afhængig af, hvor man har sit udgangspunkt, fortæller Pintzka.

I forsøget skulle 18 mænd og lige så mange kvinder kigge på en virtuel labyrint på 4500 kvadratmeter i en times tid, inden de lagde sig ind i en mr-skanner, der kan tage billeder af hjerneaktiviteten.

Gennem 3D-briller og med et joystick på maven skulle testpersonerne så finde rundt i labyrinten og løse i alt 45 opgaver. Hver opgave fik de et halvt minut til at løse. En af dem var eksempelvis at "finde den gule bil" fra forskellige udgangspunkter.

Mændene klarede 50 procent flere opgaver end kvinderne i forsøget.

- At der var så store forskelle, havde vi ikke forestillet os, siger Carl Pintzka til VG.

Billederne fra mr-skanneren viste, at både mænd og kvinder bruger store områder af hjernen til at finde vej, men at mænd i højere grad bruger hippocampus-området i hjernen, mens kvinder benytter frontallapperne.

- I oldtiden var mænd jægere, og kvinder var samlere. Derfor har hjernerne udviklet sig forskelligt. Det er for eksempel dokumenteret af andre forskere, at kvinder har en bedre stedlig hukommelse end mænd. Forenklet kan man sige, at kvinder hurtigere kan finde tingene i et hus, mens mændene hurtigere finder hen til huset, siger Carl Pintzka.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip