Studier skal ende i private job

Uddannelserne skal ikke længere spytte akademikere ud til job i det offentlige, men i stedet rette fokus mod erhvervslivets behov. For hvis ikke danskerne har de kvalifikationer, erhvervslivet efterspørger, forsvinder jobbene ud af landet, siger ministeren og opfordrer til »grundig selvransagelse« i uddannelsessektoren.

»I dag er halvdelen af akademikerne ansat i den offentlige sektor. Der skal simpelthen ske et kursskifte,« siger Morten Østergaard, der mener, at uddannelserne i dag kun i »meget ringe grad« løbende orienterer sig mod arbejdsmarkedet.

»Uanset om vi uddanner eskimologer eller DJØFere, skal de i fremtiden rettes mod det private arbejdsmarked. Det er her, jobbene kommer,« siger han og henviser til regeringens vækstplan, der forventer 150.000 nye private job, men kun 10.000 nye job i det offentlige frem mod 2020.

For at løfte kvaliteten af uddannelserne lægger Morten Østergaard blandt andet op til, at professorerne – ligesom folkeskolelærerne skal undervise mere og tilbringe mere tid med de studerende. Men uddannelserne skal ikke forvente flere penge.

»Det handler om at bruge ressourcerne bedre,« siger ministeren.

Rektor Jens Oddershede, der er talsmand for Danske Universiteter, er uforstående over for kritikken.

»Vi gør meget for, at vores kandidater skal være parate til arbejdsmarkedet og for at få dem afsat. Vi gør meget for at fastholde vores høje kvalitet på uddannelserne, og vi nævner det hver gang, vi bliver presset til at skulle optage flere med varierende forudsætninger. Ministeren og politikerne må selv gribe i egen barm i denne diskussion.«

Dansk Industri og Akademikernes Centralorganisation roser regeringens udspil for at angive en nødvendig og mere erhvervsrettet kurs for Danmarks uddannelsesinstitutioner.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip