Styrelse advarer: Gravide skal holde sig fra paracetamol

Skrevet af admin

26/02/2014

Dagens topnyheder

En ny dansk undersøgelse tyder på, at risikoen for at få et barn med ADHD forøges, hvis kvinder får smertestillende medicin med stoffet paracetamol under graviditeten.

Men Sundhedsstyrelsen vurderer nu, at der ikke på nuværende tidspunkt er grund til at ændre anbefalingerne for gravides brug af smertestillende medicin.

Anbefalingen er stadig, at gravide generelt bør anvende så lidt medicin som muligt.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er den danske undersøgelse stor og gennemført.

- Men da der er en række begrænsninger ved denne type undersøgelser, er det ikke muligt at konkludere, hvorvidt der faktisk er en sammenhæng, eller om andre faktorer kan have påvirket resultatet, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen samarbejder med de europæiske lægemiddelmyndigheder og er i gang med at vurdere sikkerheden ved at bruge paracetamol under graviditeten.

Den danske undersøgelse indgår i analysen.

Undersøgelsen er baseret på data fra 64.000 gravide kvinder, som har deltaget i forskningsprojektet "Bedre sundhed for mor og barn".

Kvinderne var gravide i perioden 1996–2002, og dermed er deres børn nu så store, at forskerne har været i stand til at undersøge, hvor mange af deres børn der har fået stillet diagnosen ADHD.

I den nye undersøgelse rapporterer over halvdelen af de 64.000 kvinder, at de har taget paracetamol-piller under graviditeten. Dermed er lægemidlet det mest brugte i graviditetsperioden.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at børn, hvor moren havde brugt paracetamol under graviditeten, havde en lidt øget risiko for at blive diagnosticeret med hyperkinetisk forstyrrelse såsom ADHD.

Nogle af børnene havde en lidt øget risiko for at være i behandling med ADHD-medicin og for at udvise ADHD-lignende adfærd ved syvårs alderen.

Risikoen var større, jo længere moren havde brugt paracetamol under graviditeten.

/ritzau/