Styrelse fastslår: HPV-vaccine er effektiv og sikker

Det føler Sundhedsstyrelsen sig nødsaget til at understrege, efter to praktiserende læger og den vaccinationsskeptiske forening Vaccinationsforum har argumenteret for det modsatte ved at fremhæve antallet af registrerede bivirkninger.

»Vi lytter bestemt til kritikken, og vi kigger på hver eneste bivirkning, vi får indberettet, men Sundhedsstyrelsen fastholder, at det er en sikker og effektiv vaccine, og vi anbefaler fortsat, at piger i 12 års alderen bliver vaccineret mod livmoderhalskræft,« siger Søren Brostrøm, der er chef for Sygehusbehandling og Beredskab i Sundhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: Bekymrede læger vil sætte HVP-vaccine på pause

»Helt overordnet så er vi sikre i vores vurdering. Det her en sikker og effektiv vaccine, som kan forebygge en ganske forfærdelig sygdom, nemlig livmoderhalskræft,« understreger han.

Praktiserende læge i Fredericia Stig Gerdes siger til Politiken, at han ikke længere kan forsvare at vaccinere med Gardasil, som HPV-vaccinen består af, da bivirkningerne er for alvorlige. Samme melding kommer fra Vaccinationsforum.

Sundhedsstyrelsen har i 2013 modtaget 786 indberetninger om bivirkninger af HPV-vaccinen, hvoraf 129 er stemplet som alvorlige. Men det er langt fra sikkert, at symptomerne skyldes vaccinen, understreger Søren Brostrøm.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

»Hvis der er et tidsmæssigt sammenfald mellem en mulig bivirkning og en vaccination, så er det ikke ensbetydende med, at der er en årsagssammenhæng. Det er også derfor, at vi i vores overvågning vurderer hver eneste alvorlige bivirkning, og det gør man også internationalt,« siger Søren Brostrøm.

Han pointerer desuden, at antallet af bivirkninger skal ses i lyset af, at der er givet mere end en million doser Gardasil til cirka 350.000 danske piger og kvinder.

Derfor opfordrer han alle praktiserende læger til at give deres patienter et HPV-stik, hvis de kommer og beder om det.

»Vi kender heldigvis kun til meget få praktiserende læger, der ikke vil tilbyde vaccinen. Men regionen har et ansvar for at sikre, at borgerne kan få den her gratis forebyggende ydelse. Og hvis nogle læger ikke vil tilbyde den, så skylder de at henvise patienten til en anden læge, der gerne vil vaccinere,« siger Søren Brostrøm.

De alvorlige bivirkninger af HPV-vaccinen kan ifølge Vaccinationsforum være lavt blodtryk, svimmelhed, nedsat kraft i musklerne og vejrtrækningsproblemer.

Dagens Gossip