Styrelse: Ikke behov for ny VVM-undersøgelse af skifergas

Skrevet af admin

13/05/2015

Mest læste i dag

Det ser umiddelbart ikke ud til, at der er behov for at foretage en ny VVM-undersøgelse af de prøveboringer efter skifergas, som det franske energiselskab Total foretager ved Dybvad i Nordjylland.

Det er Naturstyrelsens umiddelbare vurdering. Det oplyser Naturstyrelsens kontorchef, Anne-Marie Vægter Rasmussen, til Ritzau.

- Vi har sendt vores umiddelbare vurdering i høring. Heri skriver vi, at vi umiddelbart vurderer, at de nye kemikalier ikke kan udløse en ny VVM-undersøgelse, siger hun.

En VVM-undersøgelse vurderer, hvordan miljøet påvirkes af boringerne.

Der er blevet foretaget en VVM-undersøgelse, inden boringerne startede, men efter at de blev stoppet tidligere på måneden, har flere fronter krævet en ny undersøgelse.

Det var Energistyrelsen, som satte en stopper for prøveboringerne 6. maj. Det skete, fordi det franske energiselskab benyttede et kemikalie, som det ikke havde fået tilladelse til.

Tirsdag meldte Energistyrelsen ud, at Total kunne genoptage prøveboringerne, når de nødvendige tilladelser var i hus. Og det ser de nu ud til at kunne komme uden en ny VVM-undersøgelse.

Naturstyrelsens umiddelbare vurdering er sendt til høring hos berørte borgere og relevante myndigheder. Der er frist 26. maj.

- Vi må se, om eventuelle høringssvar giver anledning til at ændre vurderingen. Vi vil hurtigst muligt efter fristen komme med en afgørelse, siger Anne-Marie Vægter Rasmussen.

Hos Frederikshavn Kommune er man trygge ved, at det er Naturstyrelsen, som skal beslutte, hvad der nu skal ske.

- Vi har accepteret, at Miljøministeriet og Naturstyrelsen har overtaget sagen. De har nogle større muskler end os, og nogle eksperter, som kan tage stilling til, hvad der skal gøres, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen (S).

- Jeg har fuld tillid til, at de gør det på bedst mulige vis. De har lige så stor interesse i at passe på naturen og grundvandet, som vi har.

/ritzau/