Styrelse kræver 21 millioner af formand for Eurovision-tab

Skrevet af admin

28/06/2016

Mest læste i dag

Skandalerne efter Eurovision i København runger stadig godt to år efter.

Nu vil Erhvervsstyrelsen kræve mindst 21 millioner kroner af tidligere bestyrelsesformand i Wonderful Copenhagen Michael Metz Mørch.

Det viser et udkast til en endelig afgørelse, som formanden skal svare på senest 1. september, skriver metroXpress.

- Det er styrelsens vurdering, at fonden har lidt et tab, som på nuværende tidspunkt med sikkerhed kan opgøres til i hvert fald 21 millioner kroner, skriver Erhvervsstyrelsen ifølge avisen.

Tidligere direktør Lars Bernhard Jørgensen og de øvrige bestyrelsesmedlemmer slipper dog for erstatningskrav for et lån fra DR på 46 millioner kroner.

Det sker, fordi bestyrelsesformanden ikke informerede tilstrækkeligt om, at Wonderful Copenhagen ikke var forpligtigede til at dække milliontabet i selskabet, der stod for Eurovision.

Sagens kerne er, at der efter afholdelsen af Eurovision i København var et enormt underskud i det projektselskab, der var ejet af Wonderful Copenhagen med penge fra Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Det underskud valgte Wonderful Copenhagens bestyrelse at dække. Men organisationen havde ikke pengene.

Erhvervsstyrelsen indledte sagen, efter at det i oktober 2014 kom frem, at Wonderful Copenhagen havde optaget millionlån hos DR uden at indhente tilladelse fra styrelsen.

De 21 millioner kroner når styrelsen frem til, fordi det er det, som det koster skatteyderne i Region Hovedstaden frem til 2017.

Professor i fondsret på CBS Søren Friis Hansen har læst afgørelsen.

- Det tyder på, at bestyrelsesformanden har handlet culpøst, altså har været skyldig i at overtræde loven. Der står flere steder i afgørelsen, at han har handlet groft uagtsomt - og her er spørgsmålet, om forsikringsselskabet uden videre vil betale de 21 millioner, siger han til metroXpress.

Han tvivler på, at Wonderful Copenhagens bestyrelsesforsikring på 25 millioner kroner dækker for den tidligere formand.

Michael Metz Mørch, generalsekretær i Det Danske Kulturinstitut, har ikke ønsket at kommentere sagen til metroXpress.

/ritzau/