Styrtet i havet: Kinesisk ballon fløj mod omstridt øgruppe

Skrevet af admin

02/01/2014

Dagens topnyheder

En kinesisk mand, der forsøgte at flyve en varmluftsballon hundredvis af kilometer til en omstridt øgruppe mellem Japan og Kina, blev reddet af den japanske kystvagt efter at være faldet i havet tidligt torsdag dansk tid.

Den 35-årige forlod Kinas Fujian-provins tidligt onsdag i et forsøg på at lande på en af de øer, som er under Tokyos kontrol, men som både Japan og Kina gør krav på.

Den japanske kystvagt siger, at det var en meget ambitiøs plan, som kineseren havde, da han forsøgte at tilbagelægge en afstand på 359 kilometer.

Han bad om hjælp efter at have været undervejs i nogle timer. Han blev samlet op af en japansk redningshelikopter - 22 kilometer syd for den omstridte øgruppe. Manden er ikke kommet noget til og nu kommet om bord på et kinesisk patruljeskib.

Øerne har ført til en strid om luftforsvarszoner i Det Østkinesiske Hav. Kina har oprettet en flyzone, som dækker de omstridte Senkaku-øer. Sydkorea har også oprettet en zone, der overlapper den flyzone, som kineserne har oprettet.

Japan har hævdet suverænitet over Senkaku-øerne siden 1895.

Øerne hedder på kinesisk Diaoyu.

Den kinesiske ballonfører er blevet identificeret som Xu Shuaijun, der i 2012 blev den første mand, som fløj over Kinas nordøstlige Bohai-bugt i en varmluftsballon.

- Jeg er vendt sikkert hjem, skriver han på Weibo, den kinesiske version af Twitter.

Ballonførerens fans hylder hans indsats, selv om han ikke nåede frem til den omstridte øgruppe.

- Det er nok, at du kom sikkert hjem. Bror Xu, dine landsmænd er stolte over din pionerhandling, skriver en af dem på Weibo.

Spændingerne mellem Japan og Kina tog til, da den japanske premierminister, Shinzo Abe, kort før jul besøgte et krigsmindesmærke ved Yasukuni-templet i Tokyo. Her æres japanske ledere, dømt for krigsforbrydelser, sammen med faldne soldater.

Kina og Sydkorea, der under Anden Verdenskrig blev ofre for den japanske aggression, mener, at krigsmindesmærket er et symbol på fortidens japanske militarisme og repræsenterer en misforstået opfattelse af Japans krigeriske fortid.

/ritzau/AFP