SU-dom spænder fortsat ben for politisk Big Bang

Afgørelsen fra EU betyder, at flere udenlandske studerende fra andre EU-lande har ret til dansk SU. Ifølge regeringen vil det betyde øgede SU-udgifter for 200 millioner kroner, men den køber de borgerlige partier ikke. De frygter, at mange flere udenlandske studerende vil strømme til Danmark, og derfor vil partierne, inden man lukker en aftale om SUen, der skal være med til at finansiere vækstpakken, sikre, at der kommer en eller form for værn ind i aftalen, så man ikke risikerer, at SU-udgifterne de kommende år eksploderer.

»Vi synes, at vi skulle lægge op til, hvad skal vi så gøre, og det, der er vores fælles budskab i overskriftsform, er, at vi skal arbejde aktivt for også at påvirke EU-reglerne,« siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), på vej til forhandlinger i Finansministeriet flankeret af de Konservatives formand, Lars Barfoed (K), Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), og gruppeformand for Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Hvis man ikke kan trykke EU-systemet til, at vi kan have det SU-system, vi har, så bliver vi selvfølgelig nødt til på et tidspunkt, hvis problemet vokser, at kigge fordomsfrit på, om der er ting, vi kan lave om,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Peter Skaarup kalder dommen fra EU en gigantisk udfordring.

»Det er en gigantisk udfordring, at vi får et stigende antal udenlandske studerende til Danmark, og der er vi nødt til at have nogle regler, der sikrer, at vi ikke kommer til at tabe rigtig mange penge på den front til gengæld for, at der bliver mindre til danske studerende,« siger han.

Ifølge Peter Skaarup er der »ingen tvivl om«, at der skal et form for værn ind i en aftale,

»Det er regeringen også med på, men spørgsmålet er bare på hvilket niveau, og skal vi have nogle muligheder for at påvirke en fremtidig situation, er vi nødt til at stå fast,« siger han.

Regeringen har de seneste dage arbejdet på højtryk for at lukke forlig om SU, kontanthjælp og en vækstpakke.

De borgerlige partier vil lave en samlet pakke, og torsdag formiddag er forhandlerne endnu en gang troppet op i Finansministeriet for at forsøge at høvle de sidste knaster af.

Dagens Gossip