SU-fribeløb kan koste fastansattes job

Og det hævede fribeløb vil koste jobs for færdiguddannede, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet. Han mener, at man på kort sigt vil se, at de studerende går ind og vipper fastansatte af pinden, fordi de er billigere arbejdskraft.

»Det kan man ikke komme uden om, når man øger det antal kroner, man rent faktisk kan tjene. Specielt når man har en krise, er det problematisk«, siger han til Politiken.

Formanden for De Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, frygter også, at de studerende kommer til at varetage reelle job på arbejdsmarkedet. Alene på det offentlige område har udviklingen fra 2008 til 2012 vist, at antallet af studentermedhjælpere i ministerierne er steget med 19 procent. I samme periode er antallet af faste medarbejdere kun steget med fire procent.

Jakob Ruggaard mener samtidigt ikke, at forhøjelsen af beløbet, som de studerende må tjene ved siden af deres SU, kan gøre op for de forringelser, han mener, reformen bringer med sig.

»Hele SU-reformen forringer vores mulighed for overhovedet at have et studiejob. Så det er bare et symbol. Man har jo også hævet fribeløbet markant over de sidste år, og de beløb, vi tjener ved siden af studiet, er i den periode faldet,« siger han til Politiken.

Fra politisk side er der ingen bekymringer. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) mener, at der bare er tale om, at de studerende kan tjene lidt ekstra hist og pist. Han mener ikke, at forhøjelsen af fribeløbet kan være med til at spænde ben for, at de studerende bliver færdig på normeret tid.

Dagens Gossip