Succesprojekt får syge tilbage i job

Det viser de første resultater fra et banebrydende forebyggelsesprojekt, der i fremtiden kan danne skole for samarbejde mellem kommuner og private virksomheder.

Pensionsselskabet PenSam, forsikringsmægleren Willis og otte kommuner har gennem de seneste to år investeret i at få blandt andre syge social- og sundhedsassistenter (sosu’er) på fode igen. Og de deltagende kommuner som for eksempel Billund, Holstebro, Odense og Morsø gør både økonomisk og menneskeligt en god forretning, vurderer social- og sundhedschef i Morsø kommune, Rikke Würtz.

»Vi får vores medarbejdere hurtigere tilbage på deres arbejdsplads,« siger Rikke Würtz og glæder sig over, at kommunen dermed sparer udgifter til sygedagpenge, førtidspension og vikardækning.

I projektet Din Stifinder kan sosu’er, pædagogmedhjælpere og visse andre grupper af ansatte i kommunerne efter kun to ugers sygdom få hjælp fra en såkaldt tovholder – typisk en socialrådgiver.

Den sygemeldte kan trække på tovholderen hele vejen gennem systemet af myndigheder og behandlere og dermed bliver vejen gennem et tungt og bureaukratisk social- og sundhedssystem pludselig nemmere og mere overskuelig.

Derudover kan den syge for eksempel blive undersøgt på privathospitaler, få psykologhjælp eller rådgivning om kost og motion.

De første resultater med 278 sygemeldte deltagere i Din Stifinder er ikke bare positive for de syge, men også for de kommuner og pensionsselskab, der har skudt penge i projektet. I stedet for at havne i en langtidssygemelding og måske førtidspension kommer tre ud af fire - 76 procent - af deltagerne i Din Stifinder tilbage på arbejde igen, viser tal fra PenSam.

For tilsvarende sygemeldte i en kontrolgruppe uden for projektet var der slet ikke så stor succes. Her er kun seks ud af ti - 59 procent - kommet tilbage i arbejde igen efter at have døjet med sygdom, fysisk nedslidning eller depression.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip