Sult er usundt: Her er fire slankekure du helt skal droppe

Skrevet af Aller Media

06/09/2013

Mest læste i dag

Vil du også gerne af med de sidste 10 kilo, og har du prøvet alt fra kålsuppekur til pulverkure?

Der findes et hav af underlige slankekure på markedet, og den ene er næsten mere ekstrem end den anden.

- I vores vægtfokuserede samfund er det let at falde for fristelsen til et hurtigt fix, men intet vægttab er værd at gamble sit helbred for. Og selvom det kræver lidt mere tid og tålmodighed, virker det at spise sundt og dyrke motion, og det holder dig også sund, understreger diætist Cynthias Sass til Huffingtonpost.com.

Hun giver her fire bud på ekstreme slankekure, du skal gå helt uden om uanset, hvor træt du er af den ekstra mavedelle.

Manipulation med kalorier

På engelsk kaldes fænomenet ’drunkorexia’, og det er et ret nyt fænomen, der dækker over termer som binge-druk og spiseforstyrrelse.

Det handler om, at man ’gemmer’ sine kalorier til at kunne drikke masser af alkohol, at man drikker så ekstremt meget alkohol, at man kaster op med vilje, at man overtræner før eller efter en aften med druk, eller at man sulter kroppen efter en aften med heftig druk.

Det er dog virkelig farligt for kroppen, understreger Cynthia Sass. At spise for lidt/sulte kroppen i en kombination med, at man drikker alkohol, kan medføre koncentrationsproblemer, usikkerhed ved beslutninger, svækkelse af immunforsvaret og en større risiko for alkoholforgiftning.

- Det er ikke kun en trend, jeg ser hos studerende, men jeg ser det også hos kvinder i 20erne, 30erne og 40erne, udtaler Cynthia Sass.

På Femina.dk får du et overblik over tidens mest populære kostretninger – fra stenalderkost til 5:2-kuren

Sult

Din krop har hele tiden brug for energi for at holde sig kørende. Cellerne har brug for protein og sunde fedtsyrer for at vedligeholde vævet, og det skader altså kroppen, når du sulter den for at tabe dig.

For selvom du måske taber dig midlertidigt, har det en række alvorlige konsekvenser for din krop.

Selv hvis du bare skruer dit kalorieindtag halvt ned, kan du komme til at lide af træthed, depression, nedbrydning af muskler, organer og knoglevæv.

Det kan påvirke dit immunforsvar og give hårtab, hormonubalancer, søvnproblemer og forøget risiko for at få skader, lyder det fra Cynthias Sass.

Rygning

- Jeg ville ønske, det ikke var sådan, men jeg har kunder, der kun er begyndt at ryge for at tabe sig – også selvom de kender de usunde konsekvenser, forklarer Cynthia Sass.

Rygning kan nemlig påvirke smagsløgene, undertrykke appetit og øge stofskiftet.

Men eksperter vurderer, at det at ryge er lige så usundt for kroppen som at tage 50 kilo på. 

På Q.dk kan du læse om 5 bizarre slanketips der virker.

Mad gennem en sonde

- Da jeg først hørte om denne trend, var jeg chokeret. For hurtigt at tabe sig, får kvinder – også brude, der skal tabe sig i sidste øjeblik – en sonde sat ind gennem næsen, som går helt ned i maven og sidder der 24 timer i døgnet. I 10 dage spiser man slet ikke, og en høj-protein, lav-kalorie blanding bliver i stedet sendt gennem sonden, hvilket dagligt giver 800 kalorier, forklarer Cynthia Sass.

Det er egentlig en medicinsk metode, som bruges til at få næring i personer, der er syge eller skadede, og derfor ikke noget, man skal kaste sig over for at tabe sig.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media