Sultne kinesere holder gang i dansk svineproduktion

I løbet af 2015 vil Kinas import af svin stige med 54 procent, og dermed udgøre to milliarder tons kød årligt. En prognose fra hollandske Rabobank vurderer, at størstedelen af importen vil komme fra EU-lande, skriver Reuters.

De danske landmænd får derfor nye eksportmuligheder i det asiatiske land, hvilket er tiltrængt efter tabet af det russiske marked. Dog er svinebranchen ikke udelt begejstret for efterspørgslen, siger pressechef, Jens Hansen, fra Danish Crown.

- Vi sælger meget til Kina, men det er også et udtryk for, at markedspriserne globalt set er meget lave, siger Jens Hansen, da kineserne ikke betaler samme priser som i Europa.

Efterspørgslen er alligevel vigtig for danske landmænd efter sanktionerne mod Rusland. Dansk svineproduktion har nemlig mistet en stor indtægt i Rusland, der indtil 2014 importerede 900 tons svinekød, og det kan mærkes hos svineproducenterne.

Ifølge Landbrug og Fødevarers cheføkonom, Thomas Søby, kan Kina ikke løse hele problemet, men han mener dog, at Kinas efterspørgsel kommer på et kærkomment tidspunkt.

- Kina er et vigtigt marked i dag og vil blive endnu vigtigere i fremtiden. Lige nu rammer den russiske krise os jo meget hårdt, og det presser landmændenes økonomi, siger Thomas Søby.

Kina er det land udenfor EU, der importerer mest dansk svinekød. I 2014 blev 218 tons svin solgt til Kina, og man forventer en stigning i 2015 på grund af den øgede efterspørgsel. Dog tror Danish Crown ikke Kina bliver en mirakelkur for dansk landbrug.

- Eksporten til Kina er mere med til at begrænse nedturen, end det er med til at løfte landbruget, siger Jens Hansen.

/ritzau/

Dagens Gossip