Sund start: Husk morgenmaden for dit hjertes skyld

Men nu fastslår en undersøgelse, at hjertet i hvert fald har godt af det tidlige måltid.

Hvis du starter dagen på tom mave, så har du nemlig 27 procent øget risiko for at udvikle en hjertesygdom eller at få et hjertetilfælde senere i livet.

Det viser en ny undersøgelse, som er udført af forskere ved Harvard Medical School. Det skriver iVillage.com.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i en stor mængde data, der blev indsamlet mellem 1992 og 2008 blandt 16.000 mænd. Men forskerne mener ikke, at kønnet har afgørende betydning i dette tilfælde.

Få syv sundhedstips fra personlig træner Anne Bech på IN.dk

- Der har ikke været lavet nogen undersøgelser udelukkende blandt kvinder, men jeg antager, at vi ville finde de samme resultater, siger Suzanne Steinbaum, kardiolog ved Lenox Hill Hospital og en af forskerne bag undersøgelsen, til iVillage.com.

Et måltid fyldt med fibre

Forskernes analyse pegede på, at problemet i høj grad var, at de deltagere, der skippede morgenmaden, også havde tillagt sig andre uheldige vaner. Fx fastede en del af dem store dele af dagen og indtog kun et eller to meget store måltider.

Det giver grobund for et højt kolesteroltal og forhøjet blodtryk, forklarer forskerne.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder

Derudover er morgenmåltidet særligt sårbart at springe over, fordi det ofte er et sundt måltid.

- Morgenmaden er typisk et tidspunkt, hvor folk spiser noget sundt. Ved at springe et måltid over, som ofte indeholder fibre, frugt eller yoghurt, så mister man muligheden for at indtage sunde næringsstoffer, siger Eric Rimm, der er adjunkt i epidemiologi og ernæring ved Harvard School of Public Health og forsker i undersøgelsen, til iVillage.com.

Det skal du spise, hvis din morgenmad skal holde dig ordentlig mæt. Se mere på Soendag.dk

Det er ikke særligt svært

Forskeren slår desuden et slag for at ændre din morgenrutine og sørge for at få et lille, men sundt måltid, hvis du vil gøre noget godt for dig selv, uden at det skal være en stor opofrelse.

- Der så meget vi ved om at mindske risikoen for en hjertesygdom og visse elementer som at motionere eller at stoppe med at ryge kræver en ret stor indsats. Men det er enkelt og billigt og kræver ikke et stort engagement at spise lidt morgenmad, selvom det blot er en skål havregryn eller en smule morgenmadsprodukt, inden du starter dagens arbejde op, siger Eric Rimm.

Tilmeld dig Dagens Sundhed på Facebook - for alle os, der ønsker et sundere liv

Skrevet af Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

Hvordan har du det med morgenmaden - får du den hver dag?

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip