Sundheden sættes over styr i weekenden

Coop har siden 2009 fået mere end 70.000 danskere til at registrere over en million måltider og resultaterne er entydige.

»Danskerne spiser langt mere usundt i weekenden,« siger Coops analysechef Lars Aarup.

Coops analyseresultater stemmer fuldstændig overens med forskningen på området. DTU Fødevareinstituttet har også undersøgt danskernes madvaner og kan fortælle, at forbrugerne spiser og drikker nogenlunde sundt fra mandag til torsdag, men når det bliver fredag kommer den fede mad, de søde sager, chips og alkohol på bordet.

Og det er ikke nok at leve sundt i fem af ugens dage, mener sundhedsmyndighederne.

»Vi ville gerne have, at man ikke gav den så meget gas i weekenden, som rigtig mange børnefamilier gør. Det er trods alt 52 weekender om året,« siger ernæringsfaglig medarbejder Trine Grønlund fra Fødevarestyrelsen.

En arbejdsgruppe er derfor ved at revidere de officielle kostråd på basis af den videnskabelige viden, man har opnået siden de nuværende kostråd blev udformet i 2005.

»Kostvanerne i hverdagen er fornuftsbestemte, men i weekenden giver man sig selv lov til at synde. Det er det røde udskårne kød med sovs og kartofler, det er slik til børnene, chips og vin, og det betyder, at mange samlet set får for meget fedt, sukker og salt,« siger sociolog Jeppe Dencker Iversen, som står bag den seneste kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Samtidig viser forskningen, at hovedparten af danskerne vurderer, at de lever sundere, end de faktisk gør.

Kun 40 procent af de danskere, som anser sig selv for at have sunde kostvaner, spiser den anbefalede mængde på mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Endnu værre står det til blandt de »sunde« mænd, hvor kun 15 procent får frugt og grønt nok.

De nye kostråd vil som noget nyt også handle om glæden ved at tilberede og spise sund mad, siger Trine Grønlund.

»Vi vil gerne lave nogle kostråd, som befolkningen tager til sig. Vi vil især gerne gøre op med myten om, at sund mader kedelig mad,« siger hun til Politiken.

Dagens Gossip