Sundhedselektronik vælter ind over forbrugerne

Mens salget af almindelig forbrugerelektronik som tv-apparater, mobiltelefoner og computere enten falder eller er stagnerende, så er der en nærmest eksplosiv vækst i salget af sundhedsrelateret elektronik.

- Det er nok det område, der vokser mest, fastslår Laila Kelp Rasmussen, der er direktør for den danske Brancheforeningen for forbrugerelektronik, BFE.

Hun deltager i disse dage i en af verdens største messer for den slags, CES, der afvikles i Las Vegas. Messen regnes for at være et sikkert pejlemærke for, hvor markedet bevæger sig hen.

Derfor er det også ret sigende, at antallet af udstillere, der har sundhedsrelateret elektronik på programmet ifølge arrangørerne er steget med 40 procent i forhold til sidste år.

- Jeg tror det grundlæggende handler om to ting. Ønsket om forebyggelse og så et ønske hos forbrugerne om at tage ejerskab til egen sundhed, siger Laila Kelp Rasmussen.

Og det vil forbrugerne også få rig mulighed for, hvis man skal tro løfterne fra de mange firmaer, der er mødt op på CES for at få opmærksomhed om netop deres sundhedsprodukter.

Ud over alle mulige motionsrelaterede produkter, der konstant måler ting som puls, kalorieforbrug og lignende, så er der også et væld af blodtryksmålere, blodsukkermålere, hjerterytmemålere og alle mulige andre muligheder for at teste kroppens velbefindende.

Fælles for langt de fleste af produkterne er, at apparaterne typisk kan forbindes med smartphones eller tablets, hvor målingerne efterfølgende kan analyseres.

Hos eksperterne er der dog også en vis skepsis overfor fænomenet. Spørgsmålet er, hvad man egentlig skal stille op med de mange målinger. De fleste ved ikke nok til, at de selv kan drage konklusioner på baggrund af målingerne.

- Hvis man nu har købt en blodtryksmåler hos Thansen, der ikke lige er på WHO's positivliste over den slags, hvad skal forbrugeren så stille op med de data?, spørger Gert Svendsen, der følger forbrugerelektronikområdet tæt og blandt andet er med i den jury, der kårer de bedste nye gadgets på CES.

I branchen er der en erkendelse af, at der også kan være problemer med den hastige udvikling af sundhedselektronikken.

- Det er klart, at sundhedsvæsnet har en stor opgave med at tage imod alle de her data. På den anden side kan man sige, at vi kun faciliterer muligheden for at indsamle de her data. Vi skal ikke nødvendigvis forholde os til, hvad man skal stille op med dem, siger Laila Kelp Rasmussen.

Og måske er det ikke kun de almindelige læger i det danske sundhedsvæsen, der skal forholde sig til patienter, som selv kommer med et væld af egenindsamlet data. På CES-messen er der også flere firmaer, der tilbyder sundhedselektronik til kæledyr som hunde og katte.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip