Sundhedsminister åbner op over for dansk børnehospice

Skrevet af admin

14/11/2013

Mest læste i dag

I Danmark har der hersket stor uenighed om, hvorvidt der er brug for et børnehospice, ligesom man har i England, Sverige, Tyskland og Holland.

Men nu er sundhedsminister Astrid Krag (SF), der tidligere har været tvivlende over for idéen, parat til at se nærmere på, om uhelbredeligt syge børn skal have muligheden for at komme på hospice, skriver Kristeligt Dagblad.

Hvert år 200 børn i Danmark på grund af sygdom.

- Hidtil har den faglige vurdering været, at børn, der eksempelvis har en uhelbredelig kræftsygdom, får den bedste behandling på de sygehusafdelinger, hvor de ofte gennem længere tid har opholdt sig, eller i hjemmet med særlig pleje den sidste tid, siger hun.

Astrid Krag mener, at de svenske erfaringer lyder interessante, og hun har i første omgang bedt Sundhedsstyrelsen indhente oplysninger om erfaringerne med lindrende indsatser for børn og børnehospicer fra Sverige.

Ifølge Henrik Dahlstrand, hospicechef for Lilla Erstagården i Sverige, der har eksisteret i tre år og har fem pladser til døende børn, har man så gode erfaringer, at man nu planlægger at lukke det gamle og åbne et nyt og større hospice med plads til otte børn.

- De fleste familier vælger at være i deres eget hjem, når barnet skal dø. Men der er også nogen, som finder stor tryghed i at være hos os i nogle hjemlige rammer, som ikke minder om den kliniske og til tider hektiske stemning på hospitalerne, fortæller han.

Ifølge Michael Hviid Jacobsen, professor og studieleder ved Humanistisk Palliation på Aalborg Universitet, er det oplagt, at der på sigt oprettes et børnehospice i Danmark:

- Erfaringer fra flere af vores nabolande viser, at netop hospicer målrettet til børn kan bidrage til, at den sidste tid for det døende barn og ligeledes for de pårørende bliver så god, som det nu er muligt under meget vanskelige og følelsesmæssigt belastende omstændigheder, siger han til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/