Sundhedsminister affejer kritik af kræftkanons placering

»Beslutningen om placeringen er blevet truffet efter rådgivning fra et internationalt ekspertpanel,« siger Astrid Krag.

Hun understreger, at København og Aarhus i forbindelse med panelet udpegede to eksperter hver, ligesom Sundhedsstyrelsen pegede på en, og der var bred opbakning til den løsning.

»Der har været bred enighed om processen i forhold til, hvor Danmark skal have et partikelterapicenter hele vejen igennem, indtil beslutningen så blev truffet, og det vil sige, at man også fra Københavns side har bakket op om, at det var den rigtige måde at gøre det på, når man lod internationale eksperter vurdere det,« siger hun.

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen og flere borgmestre i hovedstadsregionen bør den nye partikelkanon placeres på Rigshospitalet, da man er længere fremme i processen.

»Region Hovedstaden har sammen med Rigshospitalet arbejdet i mange år på at få den her behandling - som er en skånsom behandling til kræftsyge børn - til Danmark, og derfor har man afsat 300 millioner kroner til et anlæg, som man kunne gå i gang med at sætte op over de kommende år,« siger hun.

Spørgsmål: Astrid Krag, er det ikke et validt argument, at man kan være hurtigere færdig i København?

»Nej, faktisk peger det internationale ekspertpanel meget klart på, at man ikke skal forhaste sig. Det har man gjort i andre lande, hvor det har betydet, at man har truffet nogle forkerte beslutninger, som har betydet, at man er endt med nogle projekter, som enten har været dyrere eller dårligere,« siger hun.

Sophie Hæstorp Andersens kritik støttes af en række socialdemokratiske borgmestre i hovedstadsregionen, ligesom Venstres kandidat til regionsvalget i hovedstaden og medlem af sundhedsudvalget, Martin Geertsen (V), har sat spørgsmålstegn ved beslutningen.

Dagens Gossip