Sundhedsminister Astrid Krag griber ind over for stigende antibiotikaforbrug

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) griber nu ind over for landbrugets og sundhedssektorens stigende antibiotikabrug, der skaber problemer med resistente bakterier, skriver Politiken.

Sundhedsstyrelsen fik i 2010 til opgave at lede et nationalt antibiotikaråd, men rådet har blot holdt fire møder, og forbruget af antibiotika ser ud til at være stigende igen i både landbrug og sundhedsvæsen efter en kort periode med fald, hvilket øger risikoen for, at der i løbet af kort tid vil være infektionssygdomme, som man ikke længere kan behandle.

»De senere år har vi desværre set, at flere bakterier bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det gør det vanskeligt at behandle mange forskellige sygdomme, og derfor er det et problem, vi skal tage meget alvorligt«, skriver Astrid Krag i en kommentar til Politiken.

Sundhedsministeren har nu besluttet at flytte opgaven over til sit ministerium og inddrage eksperter fra de fem regioner direkte og rådet har samtidig fået »et nyt kommissorium, som vil gøre det mere handlingsorienteret« og bidrage til at forhindre, at patienter på sygehuse får infektioner.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har advaret mod konsekvensen af det stigende antibiotikaforbrug, og selv om Danmark ligger i den absolut gode ende internationalt, begynder situationen også at tegne alvorligt i Danmark.

På ti år er antallet af danskere, som bærer den resistente stafylokokbakterie MRSA, steget fra under 200 til næsten 1300 tilfælde årligt.

Sygdommen kræver behandling med helt særlige typer antibiotika. Bakterier, der er resistente, kan smitte fra dyr til mennesker, blandt andet gennem støv og luft afhængig af bakterietypen.

En af de førende forskere på området, professor, overlæge Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitetshospital advarer i en kronik i avisen om, at vi er på vej mod at få sygdomme, vi slet ikke kan behandle.

Han mener, at der især er brug for at gribe ind over for landbruget, hvis forbrug af antibiotika er mere end dobbelt så stort som sundhedsvæsenets.

»Man kan ikke løse problemet uden en samlet koordineret indsats over for både fødevaresektoren og sundhedsvæsenet«.

Dagens Gossip