Sundhedsminister: Der skal være råd til ny medicin

Skrevet af admin

01/08/2015

Mest læste i dag

Sundhedsvæsnet skal have råd til både flere læger og sygeplejersker samt ny og dyr medicin til de danske patienter.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhdes (V) i debatten om, at eksempelvis en meget dyr behandling til patienter med den sjældne sygdom cystisk fibrose, kan blive en bombe under regionerne, som ikke må fravælge dyr medicin.

- Regeringen prioriterer sundhedsvæsnet højt, og det vil man også se, når vi går i gang med de kommende økonomiforhandlinger med de danske regioner, siger hun til TV2 News.

På spørgsmålet om, hvorvidt dét betyder, om der kommer en særbevilling fra regeringen, så der bliver råd til det hele, lyder det fra ministeren:

- Vi skal sørge for at have råd til, at det danske sundhedsvæsen også fremadrettet kan give kræftpatienterne den bedste behandling, så det ikke er forsikringspolicen eller pengepungen, der skal afgøre, om man som dansk patient kan få den behandling, som man har behov for.

Over for TV 2 siger hun, at man "selvfølgelig" også kommer til at få flere sygeplejersker og flere læger på sygehusene i de kommende år.

Ministeren understreger, at regeringen ikke har planer om at indføre et prioriteringsinstitut, der skal prioritere, hvilken medicin - og om det skal være den dyreste og bedste - sundhedsvæsnet skal indkøbe og benytte sig af.

Netop et prioriteringsinstitut har ellers været foreslået af både Alternativet og SF.

SF mener, at det skal være op til politikerne på Christiansborg at vurdere, om et givent medicinsk præparat skal med på finansloven, eller om det er for dyrt.

Behandlingen mod cystisk fibrose, Orkambi, vil ifølge Information koste to millioner kroner årligt per patient. Det betyder, at ekstraregningen samlet set ender på en lille halv milliard kroner, hvis medicinen godkendes til brug i Danmark.

/ritzau/