Sundhedsminister: Udlevering af 84.000 danskeres persondata en »træls sag«

Sundhedsministeren finder det også uheldigt, at en række danskere har modtaget brev fra CCBR med fejlagtige oplysninger om, at de skulle have en hjertesygdom, og er blevet opfordret til at medvirke i et nyt forsøg.

CCBR fik ved en fejl udleveret personlige oplysninger om i alt 84.000 danskere af Statens Serum Institut, selvom firmaet blot skulle bruge 210 forsøgspersoner.

Herefter sendte forskningsfirmaet breve ud til 2.000 personer for at finde forsøgspersoner med hjertesygdomme, men flere af modtagerne havde altså ingen hjertesygdomme.

»Det er en rigtig træls sag, fordi man har udleveret for meget data i forhold til, hvad der var brug for. Det er jo en menneskelig fejl,« siger Astrid Krag til DR Nyheder. Hun uddyber:

»Men også fordi, man har udleveret nogle diagnosekoder med et forkert resultat, og det skal jo ikke kunne ske«.

Astrid Krag understreger, at hun trods alt er tilfreds med, at Statens Serum Institut har omlagt sine procedurer for at undgå lignende fejl i fremtiden, og så det kun er de nødvendige oplysninger, der bliver udleveret til forskere.

Et af målene i regeringens vækstplan er at sikre en »mere effektiv og gennemsigtig adgang« til sundhedsdata for forskere.

Astrid Krag afviser, at sikkerheden omkring danskernes personlige helbredsoplysninger bliver forringet af lettere adgang til data.

Sundhedsministeren peger ifølge dr.dk også på, at hun har nedsat et ekspertudvalg, der skal komme med bud på, hvordan man bedst sikrer patienters personlige oplysninger, mens man samtidig giver forskningen effektiv adgang til data.

»En vigtig del af forudsætningen for, at vi også har det i fremtiden og kan levere ny viden om medicin med færre bivirkninger, nye behandlingsmetoder og så videre, er jo, at der er en grundlæggende tillid til den måde, vi omgår det på,« siger Astrid Krag til DR Nyheder.

Både Statens Serum Institut og forskningsvirksomheden CCBR har beklaget deres håndtering af de mange personlige helbredsoplysninger.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip