Sundhedsøkonom giver ministers medicinudspil kniven

Skrevet af admin

30/12/2015

Mest læste i dag

Når sundhedsminister Sophie Løhde (V) for at styrke kontrollen med eksploderende medicinudgifter vil samarbejde med andre nordiske lande og trække på andre landes erfaringer, så er det ifølge sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen blot gammel vin på nye flasker.

- Det er tyndt og mest gamle varer i ny indpakning. Det her er ikke svaret på de store udfordringer, vi står i, siger han til Ritzau.

Som eksempel peger han på, at sundhedsministeren vil samarbejde med de øvrige nordiske lande og udveksle erfaringer fra deres systemer, som er anderledes.

- Men det er lidt svært at se, hvad det samarbejde skal bestå i, når vi samtidig på forhånd afviser de metoder, de bruger, siger han.

Han henviser til, at sundhedsministeren slår fast, at hun ikke vil indføre et prioriteringsinstitut, som det kendes fra flere andre lande i forskellige versioner, der afvejer ny medicins effekt med prisen.

Et sådan institut anbefales ellers af læger og økonomer. Men politikerne har hidtil slået syv kors for sig af frygt for at oprøre vælgere og patienter, hvis de nægtes livsforlængende medicin uanset dens pris.

Men uden prisdiskussionen og modet til at prioritere løser man ifølge Kjeld Møller Pedersen ikke problemet med de stigende medicinudgifter.

- Midlerne er ikke ubegrænsede, og en af konsekvenserne af manglende prioriteringer er jo afskedigelser i sundhedsvæsnet.

- Men det handler også om, hvad vi må droppe, når vi skal have råd til den dyreste medicin. Kunne vi have brugt pengene bedre på for eksempel gigt eller sklerose. Det har kolleger fra blandt andet England vist, at man kan, siger han.

Han understreger, at det ikke er et spørgsmål om ikke at behandle patienterne godt.

- Men at man overvejer, om der er en fornuftig sammenhæng mellem effekt og den ofte meget høje pris, der er på ny medicin, siger Kjeld Møller Pedersen.

/ritzau/