Sundhedsstyrelsen anklages for at svigte tilsynsopgave

I april erkendte Sundhedsstyrelsen, at den ikke reagerede hurtigt nok på advarsler om en psykiater, der fejlbehandlede sine patienter. Senest har et samlet Sundhedsudvalg i Folketinget kaldt sundhedsminister Astrid Krag (SF) i samråd, efter at der er rejst skarp kritik af Sundhedsstyrelsens ageren i sagen om præparatet Misoprostol, som bruges til at sætte fødsler i gang.

»Vi kan se nogle ting, der går galt i flere sager, nemlig at man ikke får reageret hurtigt og tilstrækkeligt nok på indberetninger om bivirkninger og på bekymringer fra fagfolk. Så skal alarmklokkerne ringe. Vi skal også sikre en bedre indberetning fra lægerne,« siger Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Sundhedsudvalget.

Berlingske kan i dag fortælle, hvordan Lægemiddelstyrelsen allerede i april 2009 opfordrede Sundhedsstyrelsen til at se nærmere på et stigende antal indberetninger om bivirkninger ved Misoprostol. Lægemiddelstyrelsen måtte to gange rykke Sundhedsstyrelsen for et svar, og først to et halvt år senere svarede Sundhedsstyrelsen. I den mellemliggende periode havde mindst fire kvinder oplevet alvorlige komplikationer ved fødsler med Misoprostol, heraf to med døde børn og to med hjerneskadede børn.

»Meget tyder på en dårlig registrering i Sundhedsstyrelsen, når man modtager henvendelser fra relevante fagpersoner,« siger sundhedsordfører Stine Brix (Ø):

»Der er både advarsler fra WHO-læger, Lægemiddelstyrelsen og jordemødre, som man reagerer meget langsomt på. Det er en kerneopgave for Sundhedsstyrelsen at føre tilsyn med sundhedsvæsnet, og det skal vi kunne stole på, at de gør. Derfor tager et enigt udvalg de her enkeltsager meget alvorligt.«

Stine Brix varsler, at et krav om en uvildig undersøgelse af styrelsen – eksempelvis fra Rigsrevisionen – kan komme på tale. Sundhedsministeren skal i første omgang give sit syn på sagen ved et samråd, der ventes i juni.

Sundhedsstyrelsens chef for tilsyn- og patientsikkerhed, Anne Mette Dons, siger, at tilsynet med Misoprostol og psykiatrien ikke kan sammenlignes, samt at styrelsen siden 2004 har haft fokus på Misoprostol, i samråd med Lægemiddelstyrelsen.

»Der har på den baggrund ikke været grundlag for yderligere tilsynsmæssige tiltag,« siger Anne Mette Dons.

Dagens Gossip