Sundhedsstyrelsen bandlyser nu fed komælk og jerndråber til småbørn

Skrevet af Kirstine Petersen

23/02/2015

Dagens topnyheder

Sødmælk skal skiftes ud med letmælk, og så bør det kun gives til børn over et år.

Sådan lyder et af de nye råd fra Sundhedsstyrelsen, der i dag offentliggør en række ændringer til myndighedens hidtidige anbefalinger.

De nye anbefalinger har intet at gøre med laktoseintolerance eller trenden med at bytte komælken ud med soya- eller rismælk.

Rådene hænger derimod sammen med mængden af protein i sødmælk. Børn, der får for meget protein i deres første leveår, har en øget risiko for at blive overvægtige senere i livet, melder Sundhedstyrelsen om baggrunden for ændringerne. 

Læs også: Ny badering til babyer møder stærk kritik fra eksperter

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet står bag forskningen, der leder til de nye anbefalinger, som læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale må give forældre til småbørn.

Drop jerdråberne
Et andet kostråd, der indtil for få måneder siden blev givet til forældre, er, at de skal give deres børn jerndråber, hvis de er mellem seks og tolv måneder gamle.

Flere børn døjer med dråberne, der kan give mavepine og hård mave, men nu kan forældre droppe tilskuddet med god samvittighed:

Jerndråberne er ikke nødvendige, med mindre barnet er født for tidligt, lyder rådet nu.

Ændringen skyldes, at Sundhedstyrelsen som noget nyt anbefaler, at børn fra seks-måneders alderen bør spise lidt kød og fisk og dermed får dækket jernbehovet.

Læs også: Her er svaret endelig: Kan man få gigt af at knække fingre?

Andre råd, der optræder i de nye anbeaflinger er følgende:

- Tilberedt tunfisk eller andre større rovfisk bør ikke gives til børn under tre år – heller ikke, selvom fisken er på dåse. Det skyldes et højt indhold af kviksølv.

- Børn bør ikke mades med ske længere, men derimod hellere præsenteres for mindre stykker af mad, som de selv kan samle op og spise selv.

Læs mere om rådene i linket til styrelsens råd oven over.