Sundhedsstyrelsen: Ingen forklaring på øget hashmisbrug

Flere danske unge har prøvet at ryge hash. Det er en anderledes tendens, end man ser i resten af Europa, hvor de fleste lande oplever fald.

Hos Sundhedsstyrelsen har man ikke et bud på, hvorfor tallet er steget i Danmark, men man ærgrer sig over udviklingen.

- Det er en mindre stigning, men det er jo aldrig godt, når det går den vej. Det er en udvikling, som vi meget gerne skal have vendt, siger chefkonsulent Kari Grasaasen.

- Der findes ikke en undersøgelse af, hvorfor udbredelsen stiger eller falder. Der kan være mange faktorer, der er skyld i det.

Tallene er torsdag blevet offentliggjort af EU's narkoagentur, og der var også flere gode nyheder heri. Brugen af alle andre stoffer end cannabis er nemlig faldet.

- Vi ser et stort fald i brugen af alle andre stoffer end cannabis. Antallet af unge under 25 år, som har et aktuelt brug af andre stoffer end hash, er faldet fra otte til fire procent fra 2000, og det er en meget glædelig udvikling, siger chefkonsulenten.

Sammen med de danske musikfestivaler forsøger Sundhedsstyrelsen at skabe en holdningsændring blandt de unge, så det bliver lettere at sige nej til stoffer.

- Vores forebyggende indsats har særligt fokus på musikfestivaler og andre steder, hvor unge eksperimenterer med stoffer for første gang.

- Derfor gennemfører vi sammen med interesseorganisationen Dansk Live en holdningsmarkerende kampagne mod stoffer på en stor del af landets festivaler hen over sommeren, siger chefkonsulent Grasaasen.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at evalueringen har vist, at kampagnen rettet mod de unge virker, og at det bliver lettere at sige nej til stoffer.

/ritzau/

Dagens Gossip