Sundhedsstyrelsen: Omskæring af drenge er ok

Drenge kan fortsat omskæres. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil nu følge sagen tættere, oplyser hun, efter Sundhedsstyrelsen er kommet frem til, at der ikke er vægtige sundhedsfaglige grunde til at forbyde omskæring.

- Samtidig er der ikke sådanne risici ved indgrebet, når det foretages korrekt og af kompetente læger, at styrelsen finder anledning til at anbefale et forbud af rituel omskæring af drengebørn, skriver Sundhedsstyrelsen i et notat om omskæring.

Bølgerne er gået højt i debatten om omskæring eller ej. Blandt andre har Sex & Samfund, Børnerådet og Lægeforeningen flere gange kritiseret ikke-medicinsk begrundet omskæring af drenge.

Men Astrid Krag vil ikke forbyde rituelle omskæringer af drenge - i stedet har hun en række initiativer i posen, som nu skal sættes i værk.

Blandt andet skal det reguleres, hvor omskæringerne foretages. Og det skal gøres nemmere at følge med i, om omskårne drenge får helbredsmæssige problemer senere i livet på grund af indgrebet.

- Vi skal have sikkerhed for, at omskæringerne finder sted på forsvarlig vis. Derfor stiller jeg krav om, at omskæringer af drenge, som er mere end to måneder, skal foretages på klinikker, der er registreret i Sundhedsstyrelsen, siger hun i en kommentar til rapporten.

Klinikkerne skal leve op til kravene i lovgivningen, og styrelsen skal føre tilsyn med, om det sker. Sundhedsministeren foreslår også, at der indføres indberetningspligt:

- Jeg ser gerne de ansvarlige læger forpligtes til at indberette alle rituelle omskæringer. Det vil blandt andet give os en bedre mulighed for at følge, om omskæringerne giver gener på længere sigt, siger Astrid Krag.

Ministeren vil drøfte initiativerne senere torsdag med partiernes sundhedsordførere.

Der findes heller ikke en selvstændig registrering af, hvor mange rituelle drengeomskæringer der foretages i Danmark. Men Sundhedsstyrelsen skønner, at antallet af rituelle omskæringer om året i Danmark ligger mellem 1000-2000.

/ritzau/

 

Dagens Gossip