Sundhedsudspil får ros for fokus på kronisk syge og lægesamarbejde

»Det er både en anerkendelse af de mange problemer, som diabetikere og andre kronisk syge kæmper med dagligdagen, og et klart signal til den øverste ledelse af Danmarks sundhedsvæsen om at tage den ledelsesopgave på sig, som det er at organisere sundhedsvæsnet efter patienternes behov,« forklarer foreningens administrerende direktør, Henrik Nedergaard, i en pressemeddelelse.

Han understreger, at foreningen er parat til at samarbejde med regeringen, når det gælder kampen mod ulighed i sundhedsvæsnet.

»Det kan ikke passe, at en ufaglært mand i gennemsnit skal leve ti år kortere end en akademiker. Det er prisværdigt, at regeringen nu vil sætte målrettet ind mod ulighed i sundhed. Vi har længe peget på det område, og Diabetesforeningen går meget gerne ind i et af de partnerskaber, som regeringen lægger op til,« forklarer Henrik Nedergaard.

Også fra Kræftens Bekæmpelse er der roser at hente. Her hæfter direktør Leif Vestergaard Pedersen sig særlig ved, at regeringen lægger op til, at de praktiserende læger i højere grad skal samarbejde med kommuner og sygehuse og dermed i højere grad bliver en del af patienters sygdomsforløb.

»Når man vil skabe sammenhæng, er det vigtigt, at også den praktiserende læge tænkes ind. Det er vigtigt at sikre, at de praktiserende læger får nem og hurtig adgang til at få undersøgt patienterne,« understreger Leif Vestergaard Pedersen i en kommentar til udspillet.

»Det er også vigtigt, at de praktiserende læger kan få rådgivning fra specialisterne på hospitalerne – men vi ser også gerne, at hospitalerne blev mere bevidste om at søge råd fra de praktiserende læger, der kender de sundhedsproblemer, deres patienter møder,« siger han.

I alt er der initiativer for 600 millioner kroner i perioden 2014-2017 i sundhedsudspillet.

Pengene skal findes ved omprioriteringer på blandt andet tandlægeområdet, hvor man vil hente 400 millioner kroner ved at ændre statens offentlige tandlægetilskud.

Der er blandt andet afsat 174 millioner kroner i perioden til at styrke indsatsen på kræftområdet, ligesom man vil bruge godt 150 millioner kroner på forbedret alkoholbehandling og rygestop.

Dagens Gossip