Super-sommer udskyder din vinterdepression

Når dagene bliver mørke og kolde, oplever mange danskere at humøret daler med regndråberne.

Men i år er der godt nyt til folk med hang til vinterdepression. Den solrige sommer kan nemlig udskyde en eventuel vinterdepression.

- Normalt begynder vinterdepressionen omkring efterårsferien i oktober. Men fordi vi har haft en god sommer med mange solskinstimer, er der gode chancer for, at den først slår igennem til november.

Det fortæller speciallæge i psykiatri, Mogens Brødsgaard, der har specialiseret sig i at behandle vinterdepressioner.

- Det er rigtig godt med en god, solrig sommer, for det at man udskyder vinterdepressionen betyder også, at symptomerne ikke bliver så udtalte, siger han til Newspaq.

Folk, der lider af vinterdepression, har en øget produktion af hormonet melatonin. Det gør os søvnige, triste og vi får lyst til at isolere os. Men jo mere lys vi får, jo mere hæmmer det produktionen af melatonin.

- Når vi har været udsat for meget lys gennem længere tid, sker der en oplagring. Netop det at vi har haft en meget solrig sommer medfører derfor, at produktionen af melatonin går senere i gang, forklarer Mogens Brødsgaard.

Hvis man vil forebygge vinterdepression eller bekæmpe en, der er undervejs, handler det om at få så meget lys som muligt.

- Når man eksempelvis kører i bus, er det en god ide at sætte sig ved vinduet. Ellers handler det om at trække gardinerne fra derhjemme, gå tur imod solen og ikke holde igen med den indendørs belysning, råder speciallægen.

 

Dagens Gossip