Superhacker skal nu udleveres fra Sverige

Den svenske superhacker Gottfrid Svartholm Warg er onsdag idømt er års fængsel i en ankesag om indtrængning i edb-systemer - kaldet hacking - i Sverige. Den 36-årige hacker skal nu udleveres til en sag om hacking i Danmark, skriver tv2.dk.

Svartholm er en af de to mænd, som i Danmark er mistænkt for at have trængt ind i blandt andet politiets kørekortregister og på den måde fået adgang til millioner af danskeres cpr-numre.

- Vi har allerede en fængslingskendelse og en udleveringsbegæring på den svenske mand, og der vil nu ske det, at han bliver udleveret til Danmark indenfor ganske få dage, siger politikommissær Hans Erik Raben fra Københavns Politi til tv2.dk.

I forbindelse med efterforskningen har Københavns Politi bedt om at få Svartholm Warg, som i øvrigt er medstifter af den omdiskuterede fildelingstjeneste Pirate Bay, udleveret til Danmark, og Nacka Tingsrätt i Stockholm har tidligere bestemt, at Svartholm Warg skal udleveres.

Allerede 5. juni bestemte retten, at manden skulle varetægtsfængsles på baggrund af en nordisk arrestordre. Nu hvor den svenske sag er afsluttet, kan Svartholm udleveres.

Sagen i Sverige drejer sig blandt andet om indtrængning i edb-systemerne hos banken Nordea og it-virksomheden Logica, hvor Svartholm Warg i byretten er idømt to års fængsel for bedrageri og forsøg på bedrageri.

I Svea Hovrett, der svarer til den danske landsret, er Svartholm Warg kun dømt for indtrængning i Logica, og han fik derfor kun et års fængsel.

I hackersagen i Danmark er en 20-årig mand tidligere blevet varetægtsfængslet af Retten på Frederiksberg.

Den svenske sag og den danske sag er umiddelbart forskellige. Men det var et tip fra de svenske myndigheder, som i sin tid fik politiet i Danmark til at indlede en efterforskning.

Her viste det sig, at edb-systemerne hos den offentlige it-leverandør CSC ikke var tilstrækkeligt sikret til at holde uvedkommende ude.

/ritzau/

Dagens Gossip