Superligaen er trænernes beskyttede værksted

Afgørelsens time trænger sig på i de europæiske fodboldligaer, og det hænger notorisk sammen med trænerfyringer hos bundklubber, der desperat forsøger at redde eksistensen i den bedste række. Spørgsmålet om prestige og ikke mindst livsvigtige millioner får ofte klublederne til at skifte ud på trænerposten i håbet om at jage nedrykningsspøgelset væk.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke i den danske Superliga i denne sæson. I en historisk tæt bundstrid ser det ud til, at samtlige trænere i de syv selverklærede nedrykningskandidater sidder solidt på trænertaburetten. Fredet af deres bagland. Fra Auri Skarbalius i Brøndby til Lars Søndergaard i Sønderjyske.

Men hvorfor er tråden tilsyneladende tykkere for trænere i den danske Superliga end hos kollegerne i eksempelvis Premier League, Bundesligaen og Primera Division, hvor flere bundklubber har fyret træneren for nylig?

Ifølge FCK-sportsdirektør Carsten V. Jensen er svaret simpelt. Han mener ganske enkelt, at det er et udtryk for, at Superliga-klubberne er klogere end de udenlandske klubber og ikke lader sig ramme af panik.

- Det her er en tendens, der er et udtryk for en moden dansk liga og en fornuftig måde at anskue det at drive en fodboldklub på. De ansvarlige tænker sig om et par ekstra gange og lader sig ikke bare påvirke af ydre omstændigheder og pres. Det, synes jeg, er meget gavnligt for dansk fodbold, siger Carsten V. Jensen.

FCKs sportsdirektør understreger samtidig, at finanskrise og recession sandsynligvis er en medvirkende faktor til, at der i øjeblikket er længere mellem fyringerne i Superligaen, hvor Keld Bordinggaards Silkeborg-exit i efteråret er eneste tilfælde i denne sæson. Det synspunkt bakker Jacob Nielsen, sportsdirektør i Randers, op om.

- Det er simpelthen for dyrt med trænerfyringer for klubberne med den økonomi, der er lige nu. Det har man ikke råd til. Det er helt sikkert en af grundene, siger han.

Jacob Nielsen peger også på et andet essentielt område. Udvalget af trænere i den hjemlige andedam gør det i hans optik svært at skifte ud på trænerposten.

- Trænerne har gået i ring så mange gange, det har også stor betydning. Det er de samme, der florerer og har været rundt i en to-tre klubber. Hvem skulle man tage derude i stedet for ham, man har? Det er jo også en overvejelse. Du kan ikke lige pege på en, der ville være et scoop. Og jævnbyrdigheden gør, at der ikke er nogen, som tør gå ud og tage en chance med et trænertalent, mener Jacob Nielsen.

Troels Bech er en af de trænere, der har prøvet at få sparket, fordi han som cheftræner for Esbjerg var rodet ind i bundstriden tilbage i 2008. Han mener, at Superligaens største buzzword i de seneste år, ’proces, er en væsentlig årsag til, at fyringsfrekvensen er sænket.

- Jeg tror, at en rigtig rationel forklaring er, at det er fordi, man som klub betror sig en proces, som rækker ud over øjebliksbilledet. Det kan jeg som procesmand kun bifalde. Hvis man betror sig en proces, men fyrer træneren, så kan processen slå mange flotte sving og måske endda en piruet undervejs, men chancen for at komme derhen, hvor man gerne vil, den bliver mindre. Det er klart at foretrække et forløb, der rækker udover den tankegang med kun at tænke fra søndag til søndag, siger den nuværende OB-træner.

Netop Superligaklubbernes større satsning på at skabe deres egen røde tråd har Carsten V. Jensen også hæftet sig ved. Og her tror han på, at hans eget mandskab har været med til at præge udviklingen, så konkurrenterne nu er blevet dygtigere til at lave en strategi - og modigere i forhold til at fastholde den, selvom nedrykningsstregen nærmer sig.

- Jeg tror, at FC København har været et godt eksempel, og FC Nordsjælland er det lige nu. Vi har vist, at med vedholdende arbejde og tro på det, man gør, så kan man bringe en klub derhen, hvor man gerne vil, siger han og tilføjer:

- Selvfølgelig kan man komme derhen, hvor man ikke længere kan få samarbejdet til at fungere, og der ikke er andre udveje end en fyring. Men man ved fra start, at der vil være to nedrykkere, og flere hold er bevidste om, at de kommer til at ligge i den region, hvor der er fare for nedrykning. Og så giver det jo ikke nogen mening at fyre træneren, hvis man stadig tror på sit projekt. Så må man stole på, at det over tid giver det resultat, man stræber efter. Det er jo også i modgang, at projektet skal stå sin prøve, siger FCK-sportsdirektøren.

Dagens Gossip