Supermarkeder og bryggerier lover prisfald på øl og vand

Hele besparelsen fra ophævelsen af sodavandsafgiften og sænkningen af ølafgiften bliver sendt videre til forbrugerne. Det lover både Carlsberg og de store supermarkedskæder, efter at alle folketingets partier pånær Enhedslisten blev enige om at sænke afgifterne.

»Vi vil justere vores prisliste med præcis de beløb, som det blev besluttet at justere afgifterne med i aftes (mandag aften, red.). Ændringer i afgifterne slår meget præcist igennem på vores prisliste. Det kan vi godt love,« siger adm. direktør for Carlsberg Danmark, Carsten Hänel.

Han afviser enhver spekulation om, at bryggerierne kunne benytte udsigten til afgiftslettelser til at øge overskuddet pr. solgt øl eller sodavand.

Berlingske Business har beskrevet, at Carlsberg og Coop, der tæller Kvickly, SuperBrugsen, Dagli ´ Brugsen, Fakta og Irma, har store uoverensstemmelser, fordi Carlsberg har varslet prisforhøjelser i Danmark.

»De to ting har intet med hinanden at gøre. Prisstigningerne blev varslet lang tid før, der blev talt om afgiftsreguleringer i forbindelse med vækstplanen,« siger Carsten Hänel.

Den nye aftale betyder, at prisen på en liter sodavand kommer til at falde med 2,05 kroner i 2014, hvis producenter og butikker sender hele besparelsen videre til forbrugerne. En pilsner bliver cirka 14 øre billigere.Øget konkurrence

Informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra Coop lover ligeledes, at alle sænkninger af afgifter på øl og sodavand vil slå fuldt igennem i butikkerne.

»Man kan også godt forestille sig, at de lavere afgifter vil blive brugt til at køre tilbud med særligt attraktive priser. Så dette er et vigtigt skridt, når det handler om at få reduceret grænsehandlen,« siger han.

Også Dansk Supermarked, der blandt andet omfatter Netto, Føtex og Bilka, lover, at de lavere afgifter kommer kunderne til gavn i fuldt omfang.

»Da fedtafgiften blev afskaffet, lovede vi, at det krone for krone ville slå igennem ude i vores butikker. Det er også sket. Det kan endda godt tænkes, at konkurrencen nu bliver større, sådan at der i hvert fald i perioder bliver tale om større prisfald, end de lavere afgifter isoleret set vil give anledning til,« siger pressechef hos Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand.

Med første del af vækstplanen vil afgiften på sodavand blive halveret med virkning fra 1. juli 2013 og afskaffet helt med virkning fra 2014. Ølafgiften bliver reduceret med 15 procent med virkning fra 1. juli 2013, ligesom den løbende indeksering af ølafgiften bliver afskaffet frem til 2020.

Dagens Gossip