Supertyfon hærger Filippinerne

»Det er den voldsomste tyfon, vi har haft hidtil på planeten i år. Det giver en idé om, hvor slemt det står til,« siger CNNs internationale meteorolog, Samantha Mohr.

»Utor« er med sine egenskaber blevet betegnet som en supertyfon, der har bølgehøjder mellem ni og 12 meter og forventer at føre mellem 150 og 200 millimeter regn med sig.

Selvom adskillige støttegrupper i Filippinerne havde forberedt sig på stormens ankomst i flere dage, er ødelæggelserne så omfattende, at selv de er overrasket.

Anna Lindenfors, som er formand for Red Barnet i Filippinerne, siger:

»Der er en stor risiko for, at en del af befolkningen vil blive isoleret på grund af jordskred og oversvømmelser, som vil gøre det vanskeligt at bevæge sig rundt.«

Det anslås, at 8.000 turister og store mængder gods er forhindret i at forlade landet på grund af flyaflysninger. Derudover er 23 fiskere, som var ude på havet, da uvejret ramte, ikke vendt tilbage til land endnu. De lokale myndigheder håber, at fiskerne har søgt ly fra stormen i grotter og bugter.

Tyfonen har desuden smadret strømforsyninger og 80 procent af infrastrukturen og al mobil- og internetforbindelse i byen Casiguran. Det gør, at byen derfor er afskåret fra resten af landet, og de 23.500 lokale frygter i følge CNN den kommende tids mangel på mad og rent drikkevand.

Cirka 20 tyfoner rammer i gennemsnit det sydøstasiatiske land årligt. To eller tre af dem forårsager ifølge Plan International, som er en støtteorganisation, alvorlige skader.

Tyfonen forventes ifølge CNNs meteorologer at tiltage i styrke, når den senere mandag forlader landet og passerer det varme vand i det Sydkinesiske Hav og går i land i Hong Kong onsdag morgen.

Dagens Gossip