Surfere skræmmer sårbare søfugle

Windsurfing og kitesurfing skal helt forbydes i Vandet Sø i Nationalpark Thy.

Det mener Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) lokalafdeling i Nordvestjylland.

De har klaget til Natur- og Miljøklagenævnet over en ny fredning, der året rundt giver surfere mulighed for at sætte sejl og stævne ud på den østlige del af Vandet Sø i Nationalpark Thy.

- Hundreder af rastende trækfugle som troldænder, taffelænder, hvinænder og blishøns vil blive skræmte og flygte, hver gang der bliver surfet på søen, siger Karsten Hansen, der er formand for DOF Nordvestjylland til DOF's nyhedsbrevet.

- Og i yngletiden risikerer sjældne ynglefugle som rørdrum og rørhøg at blive forstyrret af de blafrende sejl, der giver uro i store dele af området.

Han mener, at surfing med blafrende sejl bør være forbudt på hele søfladen i et område som Vandet Sø.

- Søen er en vigtig del af Danmarks første nationalpark, og som fuglemæssigt spiller tæt sammen med den nærliggende og meget fuglerige Nors Sø, siger Karsten Hansen.

Sammen med Nors Sø udgør den 480 hektar store Vandet Sø en af Danmarks vigtigste rastepladser for den sjældne nordiske lappedykker, som fouragerer i søerne, der er blandt de reneste i hele landet.

Også fiskeørn og havørn, der er ved at etablere sig som ynglefugle i området, hører til de arter, som risikerer at blive skræmt af surfere. De store rovfugle jager i perioder regelmæssigt i Vandet Sø.

Desuden er traner et af de faste indslag i søens natur. Og der bliver jævnligt observeret oddere i de områder, hvor surferne ifølge den ny fredning må færdes.

Vandet Sø fungerer blandt surfere som en slags børnehave for brætsejlere, der ikke er så trænede, at de kan klare de meterhøje bølger i Vesterhavet ud for Klitmøller.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip