Susse holder øje med vores døende: Ingen skal dø alene

Susse Kristiansen brugte sin Sankt Hans aften i år langt væk fra bålflammer og hygge med familien. I stedet sad hun og holdt en fremmed, døende kvindes hånd.

Det er langt fra første gang, at Susse sidder sådan; ved siden af et menneske, hun ikke har kendt i livet, men som hun gerne vil være med til at følge værdigt i døden. Hun arbejder frivilligt som våger i Ældre Sagens vågetjeneste, og dén eller andre lignende tjenester burde flere melde sig til, mener hun.

Nogle gange sidder Susse bare der med en hånd i sin. Andre kan ikke klare berøringen, men vil hellere have sunget en sang eller lytte til en beroligende fortælling. For det meste er det tavsheden og nærværet der er vigtigst: Dét at være der uden en masse ord, forklarer Susse Kristiansen til Dagens.dk.

- Det er et arbejdsområde, som for mig er noget af det smukkeste og mest spændende, jeg kan beskæftige mig med. Jeg sætter en stor ære i at kunne være med til at give et andet menneske en værdig afslutning på livet, siger hun til Dagens.dk.

Susse Kristiansen er uddannet social- og sundhedsassistent og arbejder på et plejehjem. Hun er derfor vant til syge og døende mennesker og har også arbejdet professionelt med det i sin karriere, hvor hun har taget kurser i såkaldt palliation.

Det skal dog ikke afholde andre, “ikke-professionelle” fra at melde sig til den gode sags tjeneste, mener Susse Kristiansen, der gerne vil udbrede budskabet om, at “ingen bør dø alene”.

- Som professionel piner det mig ofte, at tiden ikke er til at sidde hos de døende og bare være der og holde i hånd. Det er der brug for. Det er for trist, hvis nogen skal dø alene, uddyber hun. 

Læs også: Beboerne troede, de skulle ud og cykle: Pludselig hørte de nogen dytte foran indgangen

Jobbet som våger er langt fra uhyggeligt, slår hun fast, og sidder man med tvivlen om, hvad der skal til for at melde sig som våger, så hellere forsøge at melde sig som frivillig end at holde sig tilbage, for som Susse beskedent siger:

- Jeg er ikke mere god af mig end andre. Jeg har bare den livsholdning, at vi mennesker er sat her på jorden for at gøre tilværelsen lysere for hinanden. Det må også gælde i døden. Det er den døende, det handler om, ikke mig.

Kunne du finde på at melde dig som frivillig våger?

Læs også: Ny forskning: Næsten alle døende mennesker får 'besøg' af afdøde venner og slægtninge

 

Følg Dagens Helte for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip