Suttede du på tommelfinger som barn? Så er der gode nyheder nu

Man skal have en vis mængde skidt om året – især som barn. Dén påstand har de fleste hørt variationer af, men det er ikke blot en skrøne, ifølge ny forskning.

Sutter dit barn på tommelfinger – eller gjorde du i sin tid - så er det således ligefrem sundt. Bider man negle som barn, er det også tip top. Begge dele modvirker nemlig allergi senere i livet, mener forskere bag et langtidsstudie ved Otago Universitet i New Zealand.

Studiet udkommer i næste udgave af det videnskabelige magasin “United States journal Pediatrics” ifølge mediet New Zealand Herald.

Læs også: Forskere slår alarm: Danmark er ramt af en regulær allergi-epidemi

Forskerne har undersøgt og fulgt 1.037 mennesker fra og med år 1972/1973, som alle bed negle eller suttede på tommelfinger som barn.

Små børnefingre er ikke just det reneste verden, men når barnet sutter på de små klistrede og beskidte pølsefingre eller på anden vis indtager skidtet, så får det også en god portion mikroorganismer og bakterier med indenbords, der styrker helbredet senere i livet.

Når et barn sutter på fingrene, får immunforsvaret dermed en saltvandsindsprøjtning, der varer ved senere i livet og på den vis modvirkes forskellige former for allergi, ifølge studiets forskningsleder, Bob Hancox.

Børnene i studiet blev undersøgt i en alder af fem, syv, ni og 11 og blev senere hen undersøgt for allergi i en alder af 13 og 32 med en priktest.

En tredjedel af de personer, der tidligere havde suttet på tommelfinger, havde allergi som 13-årige, mens hele 49 procent af de personer, der ikke havde suttet på tommelfinger som børn, slog ud i testen.

Læs også: Ida blev kureret for pollenallergi blot ved at stoppe med at spise dette

Børn, der både bed negle og suttede på tommelfinger viste sig at have endnu mindre risiko for allergi (31 procent) end de andre medvirkende i studiet. Dermed lyder konklusionen, at det modvirker allergi at sutte på tommelfinger eller bide negle som barn. 

Da forsøgspersonerne fyldte 32 blev forsøget i øvrigt gentaget, og der blev justeret for faktorer, der kunne have indflydelse på allergidispositionerne – fx arveligt allergi, rygning hos forældrene, amning med mere.

Læs også: Hun fik en allergisk reaktion: Nu griner internettet af hende

Læs også: Bider du negle? Så er du sikkert perfektionist

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip