Sutter kan skade børns tænder, men én ting er endnu værre

Dagens.dk skrev for en uge siden om en tandlæge i Holbæk, der havde haft besøg af en femårig pige, som stadig brugte sut.

Som konsekvens havde hendes tænder formet sig efter sutten, så hun både havde overbid og såkaldt 'åbentbid', og hun havde samtidig eksem rundt om munden på grund af øget savl.

Klinikken valgte at dele billedet af den lille piges misformede tænder for at advare andre forældre mod at lade deres børn bruge sut efter treårsalderen.

Tager man ikke sutten fra sit barn i tide, kan tænder og kæbe ikke udvikle sig normalt, forklarede Holbæk Kommunale Tandpleje på Facebook.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Læs også: Tandpleje modtog denne 5-årige patient: Nu advarer de forældre mod at begå samme fejl

Men selvom langvarig brug af sut kan gøre stor skade på børns tænder, så findes der en anden dårlig vane, som potentielt er endnu værre - nemlig når børn sutter på deres tommelfinger.

Det fortæller specialtandlæge Nils Jørgen Selliseth fra Apollonia Tannklinikk i Norge til Side2.

- Som specialtandlæge behandler jeg tand- og kæbestillingsfejl hos børn og unge, og inden for mit område ser jeg nok oftere, at tand- og kæbestillingsfejl skyldes langvarig tommelfingersutning frem for langvarig brug af sut.

- Brug af sut bliver jo, som barnet bliver ældre, socialt uacceptabelt, og så går det i sig selv i løbet af to-tre år. Problemet med tommelfingersutning er, at vi altid har tommelfingeren med os, og derfor er den meget vanskeligere at vænne sig af med at bruge, forklarer Nils Jørgen Selliseth.

(Artiklen fortsætter under billedet)

På billedet herover ses konsekvensen af langvaring tommelfingersutning, blandt andet overbid. Den øvre kæbe bliver for smal, og tænderne har derfor for lidt plads i overmunden.

Øyvind Asmyhr er chefkonsulent i Den Norske Tandlægeforening. Han fortæller til Side2, at en stor nordisk undersøgelse fra 2013 viser, at børn sjældent får langvarige skader af at bruge sut eller at sutte på tommelfinger, hvis de blot opgiver den dårlige vane i treårsalderen. 

Fortsætter barnet efter tre år, kan lasten efterlade varige spor:

- Det, der kan ske, er, at sutten eller tommelfingeren kan gøre skade på knoglestrukturen i overkæben. Hvis dit barn bruger sutten efter treårsalderen er der således en større risiko for, at barnet vil udvikle et unormalt bid, så der ikke er kontakt mellem over- og undermundens tænder ved sambid, forklarer Øyvind Asmyhr.

Ifølge Side2 fører sutter sjældent til overbid på samme måde som tommelfingersutning kan gøre det, men begge laster kan altså forhindre tænder og kæbe i at udvikle sig almindeligt.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip