Suu Kyi modtager sin menneskerettighedspris efter 23 år

Hele 23 år efter, at Aung San Suu Kyi modtog EU-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharov-prisen for Fritænkning, har hun tirsdag endelig fået overrakt sit bevis på hæderen.

- Dette er en lykkelig og meningsfuld oplevelse. Det giver mig mulighed for at takke jer for jeres anerkendelse, siger Suu Kyi til parlamentet.

Suu Kyi fik tildelt prisen tilbage i 1990 som anerkendelse for sit arbejde for demokratisering af det daværende Burma - nu Myanmar.

Men eftersom den daværende militærjunta havde sat hende i husarrest, kunne Suu Kyi ikke forlade landet for at modtage sin pris.

Derfor er den myanmarske politiker tirsdag i Strasbourg, hvor EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, formelt har overrakt prisen med stående klapsalver fra parlamentarikerne.

- Du har holdt ved, og du har triumferet. Derfor er det en kæmpe ære for mig at kunne give dig Sakharov-prisen fra 1990. Du er et symbol på frihed og demokrati, siger Martin Schulz.

Aung San Suu Kyi henviser til, at hun i 1990 ikke fik lov til at danne en regering, selvom hendes parti vandt valget med 82 procent af stemmerne.

- I dag har vi gjort fremskridt, selvom det ikke er nok. Burmas folk er kun ved at lære, at tankefrihed er en mulighed, siger Suu Kyi.

Suu Kyi er i øjeblikket i gang med at søge opbakning til demokratiske reformer i Myanmar og er i den forbindelse taget på en større turné rundt i Europa. Mandag mødte hun blandt andre EU-landenes udenrigsministre i Luxembourg.

Aung San Suu Kyi, der sad i husarrest i årene mellem 1989 og 2010, blev i maj sidste år valgt ind i Myanmars parlament.

Hun ønsker desuden at stille op til præsidentvalget i 2015 - noget, der i øjeblikket har lange udsigter, da forfatningen i praksis står i vejen både for en kvindelig og for en udenlandsk gift præsident.

Sakharov-prisen for Fritænkning er en årlig pris, der går til personer, som har gjort en særlig indsats i kampen mod undertrykkelse, fanatisme og intolerance.

For to uger siden fik den pakistanske skolepige, blogger og aktivist Malala Yousafzai tildelt dette års pris for sin indsats i kampen for børns og pigers ret til skolegang.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip